Nyheter

AF kapar stöd - matchningsföretag drabbas

Arbetsförmedlingen har ”slut på pengar” och anvisar betydligt färre arbetssökanden till fristående stöd- och matchningsföretag. Det drar undan mattan på en verksamhet som hjälp många människor till jobb. "Vi drar ner kraftigt och måste friställa merparten av våra anställda", säger Maria Mattsson Mähl som driver en av de mest framgångsrika leverantörerna till Arbetsförmedlingen.

De som jobbar ska betala lägre skatt än pensionärer

Tanken att pensionen ska beskattas lika lågt som lön bygger på en vanföreställning om att pension är uppskjuten lön, skriver krönikören Janerik Larsson. Ju fler som jobbar och betalar skatt, desto bättre pension får pensionärerna, menar han.

Stor ökning av antalet arbetskraftsinvandrare

Migrationsverket skruvar nu upp prognosen för arbetskraftsinvandring de kommande åren. Det är främst spetskompetens inom it- och teknik med anhöriga som i större antal förväntas söka sig till Sverige.

Bra chef och schysta kollegor viktigast när unga väljer jobb

Bra chef och trevliga kollegor. Det är det viktigaste när studenter och akademiker i början av karriären ska välja jobb visar en ny undersökning från Academic Work.

Professor: Stryp anslagen till universiteten och låt unga jobba

Det högre utbildningssystemet är ett slöseri med både tid och pengar. Det bästa vore att dramatiskt skära ner anslagen till universitet och högskolor och låta ungdomarna komma ut i arbete mycket tidigare, tycker professor Bryan Caplan från George Mason University.

Jeppsson: Löneutvecklingen logisk följd av konkurrensen

Konjunkturinstitutets lönebildningsrapport för 2018 visar att löneökningarna har legat under 2,5 procent under den pågående högkonjunkturen. ”Det är en logisk utveckling”, säger Svenskt Näringslivs vice vd Peter Jeppsson och hänvisar till tidigare reallöneökningar.

Kompetenskrisen: ”Inget land har samma problembild som Sverige”

Matchningsproblemen i Sverige underskattas kraftigt, vilket kan få allvarliga följder för svensk ekonomi och välfärd. Den varningen utfärdade Johan Eklund, vd för Entreprenörskapsforum, under ett seminarium.

Ett särskilt lönepåslag är som att kissa i brallan

Under valrörelsen presenterades många generösa vallöften med högre lön för än den ena, än den andra yrkesgruppen. Men parterna borde tacka nej till alla förslag – och regeringsbildaren hålla tassarna borta från lönebildningen, skriver krönikören Lars-Olof Pettersson.

Snabbare arbetstillstånd – Teknikföretagen först ut

Endast tio arbetsdagar till beslut om arbetstillstånd – det lovar Migrationsverket genom ett särskilt certifikat. Först ut som arbetsgivarorganisation är Teknikföretagen. ”Certifikatet gör det lättare att rekrytera utländsk högkompetent arbetskraft”, säger Anders Weihe på Teknikföretagen. 

Maud Olofsson: S måste ta samma ansvar som Alliansen har gjort

Det osäkra läget i valutgången skapar också frågor och funderingar kring arbetsmarknaden. Arbetsmarknadsnytt har ringt upp fyra erfarna och insatta personer och frågat dem vad de nu tycker är viktigt.
Visa fler