Nyheter

Weihe: Arbetsförmedlingen är bortom räddning

Arbetsförmedlingen är för dyr och klarar inte av sitt huvuduppdrag –e att förmedla jobb. Det budskapet för Svenskt Näringsliv fram i en färsk rapport och föreslår ett rejält reformpaket. Men myndigheten själv hävdar att den gör ett nästan lika bra jobb som privata aktörer.

Professor: LAS ökar sjukfrånvaron och minskar produktiviteten

En lättnad av turordningsreglerna leder till mindre sjukfrånvaro och högre produktivitet, visar färsk forskning. Att avskaffa tvåundantaget i LAS skulle ge stora negativa effekter, menar professor Per Skedinger.

Sverige är enda landet i EU med passivitet som norm

Rekordet i antalet tappade "sugar" måste innehas av våra asylsökande, tror krönikören Mattias Goldman och efterlyser bättre engagemang från både facken, Migrationsverket, Arbetsförmedlingen och samhället i stort. "Stämpeln som nyanländ måste snabbare och lättare kunna tvättas bort", skriver han.

SM-tävling ska locka ungdomar till bristyrken

I veckan går årets upplaga av Yrkes-SM av stapeln. Drygt 300 yrkesskickliga ungdomar tävlar i ett 50-tal yrken. Det handlar om att göra de olika yrkena mer attraktiva, menar Johan Olsson på Svenskt Näringsliv och får medhåll från flera håll.

Forskare: Kontakter via sommarjobb viktiga för fortsatt karriär

Sommarjobben är dörröppnare för längre arbete efter examen för dem som går ett yrkesinriktat program på gymnasiet. Politikerna bör tänka till så att de skapar relevanta sommarjobb för arbetsmarknaden, menar docent Lena Hensvik, forskare på IFAU.

Professor: Robotskräcken är överdriven

Den dystopiska bilden av automatisering och robotisering bör tas med en nypa salt. Det säger professor Johan Stahre vid Chalmers. För att klara kompetensförsörjningen bör vi istället välkomna ny teknik, menar han.

HRF ger ris och ros till S om arbetskraftsinvandring

Hotell- och restaurangfacket, HRF, är kluvet till regeringens förslag om arbetskraftsinvandring, skriver Hotellrevyn. Förbundets ordförande, Malin Ackholt, menar att hårdare regler kring vem som ska bedöma behovet av rekrytering inte är en lösning för att minska arbetslösheten i Sverige.

Weihe: LAS är största samhällsproblemet just nu

Det stora problemet med LAS är inte turordningsreglerna utan att lagen splittrar upp arbetsmarknaden i ett A- och ett B-lag. Det säger Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe på ett seminarium. ”Vi har en extremt tudelad arbetsmarknad idag. Ett problem vi bara måste lösa”.

Öppen konflikt i regeringen kring arbetskraftsinvandring

Tidigare på onsdagen presenterade Socialdemokraterna förslag för att begränsa arbetskraftsinvandring. Men nu visar det sig att regeringspartnern Miljöpartiet inte instämmer i förslagen. ”Det är en ålderdomlig syn på arbetsmarknaden”, säger den migrationspolitiska talespersonen Maria Ferm i en kommentar.

S förslag om arbetskraftsinvandring får skarp kritik

Det ska bli svårare att komma till Sverige som arbetskraftsinvandrare. Det föreslår Socialdemokraterna. ”Vi kan inte ha ett system där jobb som kan göras av arbetslösa människor i Sverige görs av människor som blir hämtade från andra länder bara för att det är billigare”, sa statsminister Stefan Löfven vid en pressträff på onsdagen.
Visa fler