Nyheter

Ratio: Möjligt att klara konkurrenskraft utan stark lönenormering

Har Sverige något att lära av Tyskland när det gäller lönebildningen? Den frågan ställde Ratio på ett seminarium där det tyska arbetsmarknadsundret diskuterades.

Expert: Svag tillväxt slår mot arbetsmarknaden

Det går inte så bra som prognosmakare vill göra gällande. Det menade chefekonom Mats Kinnwall då han presenterade Teknikföretagens konjunkturprognos vid en pressträff. Den globala konjunkturtoppen har passerats och vi kommer att få se en mjuklandning i tillväxttakten. Det kommer att påverka arbetsmarknaden.

Välj den rätta med omsorg

Det är inte bara i den privata sfären som viktiga val måste göras med omsorg – utan också på arbetsmarknaden, skriver krönikören Birgitta Ohlsson. Ett råd i ungdomsåren, från Sveriges första kvinnliga finansminister, har följt henne genom hela karriären.

Uddeholm: Hamnkonflikten kan ha kostat oss 100 miljoner

20 miljoner kronor i direkta kostnader. Så mycket har stålföretaget Uddeholm förlorat på Hamnkonflikten i Göteborg. Men räknas ”badwill” in kan förlusterna vara så stora som 100 miljoner kronor, enligt företagets vd Johnny Sjöström. ”Man känner sig maktlös”, sa han på ett seminarium.

”Hamnarbetarförbundet är en tickande bomb”

Hamnkonflikten i Göteborg har orsakat stor skada för svenska företag. Det konstaterades på ett seminarium där en rapport över kostnaderna för konflikten presenterades. Flera talare efterlyste en förändring i lagstiftningen. ”Det här måste få ett stopp nu”, sa Mats Hedenström från Svensk Handel.

Hamnkonflikten stoppade Volvos Asienexport

När verksamheten i Göteborgs hamn inte fungerar som den ska drabbar det Volvo extra hårt. Under 2017 orsakade hamnkonflikten såväl merarbete som ökade kostnader för koncernen. ”Hela vår logistikverksamhet har påverkats”, säger Fredrik Ivarsson på Volvo Group.

Hamnkonfliktens bokslut 2017: 4,5 miljarder kronor

4,5 miljarder kronor. Så mycket kostade konflikten i Göteborgs hamn det svenska näringslivet under 2017, visar nya beräkningar.”Det är en katastrof för Sverige”, säger ett företag till konsultfirman Damvad Analytics, som idag presenterar sin rapport över hamnkonfliktens bokslut.

Calmfors: Bra med ökade löneskillnader

Att inkomstklyftorna i Sverige har ökat är inte något problem – det har varit gynnsamt för sysselsättningen. Men löneskillnaderna mellan medel- och låginkomsttagare behöver öka ännu mer för att fler ska komma i arbete. Det anser professor Lars Calmfors, med anledning av en ny rapport.

Kompetenskris i industrin: "Svårare för varje år"

Över hälften av industriföretagen har problem att hitta medarbetare med rätt kompetens. Värst är det bland stål- och metallföretagen där två av tre kämpar med rekryteringarna. ”Det blir svårare och svårare att rekrytera för varje år”, säger Boo Rundquist, ansvarig för kompetensförsörjning på stålföretaget Uddeholm.

Ljusglimtar i valideringskaoset

Det blir ofta byråkratiskt tvärstopp när flyktingar och nysvenskar vill slutföra oavslutade studier i Sverige. Men det finns undantag. Leah från Syrien kunde fortsätta läsa nationalekonomi tack vare Linnéuniversitetets valideringsprojekt.
Visa fler