Nyheter

Näringslivet stöder lockouten

Efter 120 varsel om stridsåtgärder i 17 svenska hamnar under januari och februari valde Sveriges Hamnar idag att varsla om lockout. Lockouten får nu stöd av det svenska näringslivet.

Efter alla hamnstrejker: Arbetsgivarna varslar om ny lockout

Sveriges Hamnar har fått nog. Efter närmare hundra genomförda strejker under den pågående konflikten väljer nu arbetsgivarorganisationen att varsla Hamnarbetarförbundet om lockout på lediga dagar och blockad mot övertidsarbete från 6 mars till 31 juli.

LO: Arbetsgivarna vill bara positionera sig

Ett fulutspel i förhandlingarna eller ett konkret förslag till förändring? LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson menar att Svenskt Näringslivs reformagenda för LAS är ett sätt att positionera sig. Men det finns delar som han faktiskt gillar.

Arbetsgivarna satsar på ny LAS-modell – "Blir lättare att få jobb"

Den svenska arbetsmarknaden skuggas av allvarliga brister. Men nu finns en historisk möjlighet att modernisera och genomföra reformer som är bra för Sverige. Det menar Svenskt Näringsliv som föreslår en ny modell som ökar både företagens flexibilitet och medarbetarnas trygghet. "Vårt mål är att göra det lättare både att anställa och att få ett jobb", säger Peter Jeppsson, vice vd på Svenskt Näringsliv.

Sveriges Hamnar accepterar nytt medlarbud

Sveriges Hamnar meddelar idag att de accepterar det nya medlarbudet i den pågående hamnkonflikten. Sedan tidigare står det dock klart att budet inte kommer resultera i ett avtal, eftersom Hamnarbetarförbundet har avfärdat det.

Medlingsinstitutet: 2019 mer dramatiskt än 2018

Mitt under brinnande hamnkonflikt kunde Medlingsinstitutet rapportera att avtalsåret 2018 har varit det lugnaste i myndighetens historia. "Det pågår mycket uppladdning nu inför det stora avtalsåret 2020", konstaterade Medlingsinstitutets informationsansvariga Bosse Andersson.

Hamnkonflikten ger dubbla vägtransporter – "Förloraren är miljön"

Halvtomma lastbilar som får gå två gånger istället för fulla en gång. Det är resultatet av hamnkonflikten. "Den stora förloraren är miljön", säger åkeriföretagaren Trygve Bengtsson.

Förstår sossarna hur radikala de är?

Socialdemokraternas nya förslag till utbildningspolitiskt program sticker ut, skriver krönikören Stig-Björn Ljunggren. Han undrar om de ens själva förstår hur radikalt det är.

Forskare: Så kan LAS förändras inom två år

Politikerna ska trycka på men parterna ska göra jobbet. Så kan arbetet med att reformera LAS komma igång. "Med samverkande beslut av parterna och politikerna kan vi få en arbetsmarknadslagstiftning där den enskildes kompetens är det som skapar trygghet i anställningen", säger Carin Ulander Wänman, forskare vid Umeå universitet.

Hamnarbetarna avfärdar medlarnas bud – Dahl: Oseriöst

I helgen meddelade Sveriges Hamnar att de drar tillbaka alla lockout-varsel efter ett nytt medlarbud. Idag på förmidagen kom svaret från Hamnarbetarförbundet. De avvisar medlarnas bud och avser att trappa upp konflikten.
Visa fler