Nyheter

Företagare: LAS-utredningen bör handla om mer än turordning

Enligt en av punkterna i Januariavtalet ska en utredning om LAS tillsättas nu i april. Tanken är att lagen ska ändras genom tydligt utökade undantag i turordningsreglerna. Men vad vill egentligen företagen se för skillnader? Arbetsmarknadsnytt har frågat.

Dags att akademiker skaffar sig ett yrke

Nuförtiden älskar alla partier yrkeshögskolan, fast på olika sätt. Det menar krönikören Stig-Björn Ljunggren, som konstaterar att vi i Sverige har fler högskoleutbildade än någonsin, men att många tyvärr är felutbildade.

Trots långsam integration: Här är vanligaste jobbet bland nyanlända

Städare är det vanligaste yrket bland nyanlända i Malmöregionen. Det visare en undersökning som Almega har låtit genomföra. Men majoriteten av alla nyanlända i området har inte jobb inom fem år. ”Det känns som att integrationsarbetet knappt har börjat”, säger Per Hammar på Almega.

Nytt kristecken: Arbetslösheten planar ut

Arbetslösheten planar ut och faller nu långsammare än tidigare. Det rapporterar Arbetsförmedlingen som också tror att arbetslösheten kommer att stiga något nästa år.

33 år i förhandlings­rummen – det här var Jeppssons största seger

Är han en hänsynslös bov eller en ödmjuk strateg? Oavsett vad, så är Svenskt Näringslivs vice vd Peter Jeppsson en ovanligt erfaren förhandlare på arbetsmarknaden. Nu är det dags för en nestor att gå i pension – efter många år av utmaningar, strider och inte minst segrar.

Svensk tillväxt sämst i Norden – sätter ramen för avtalsrörelsen

När omvärldens ekonomier bromsar drabbar det den svenska tillväxten, som blir betydligt lägre än i övriga nordiska länder, visar en ny rapport från Svenskt Näringsliv. Och när tillväxten minskar påverkar det möjligheten att höja reallönerna, menar Mats Kinnwall på Teknikföretagen.

Därför fastnar eftertraktad arbetskraft i myndighetens byråkrati

Validering har lyfts fram som en av vägarna för att klara integrationen. Men trots det verkar det inte finnas någon uppstyrning på Arbetsförmedlingen. Nu växer kritiken mot myndighetens bristfälliga engagemang.

I vinet ser vi sanningen – även om brexit

I den välsorterade butiken i Oxford gapar hyllorna tomma. Orsaken är varken utförsäljning eller försenade leveranser, skriver krönikören Birgitta Ohlsson.

Stora brister i Arbets­förmedlingens Stöd och matchning

Systemet med Stöd & matchning måste bli mer transparent och effektivt. Det menar fristående leverantörer av arbetsförmedlingstjänster. De är kritiska till hur systemet fungerar.

Malmös panikrekrytering kostar staten tiotals miljoner

Extratjänsterna skulle spara 100 miljoner kronor åt Malmö stad. Men när beskedet kom om att den typen av statliga subventioner skulle försvinna fick staden bråttom. På kort tid rekryterades drygt 200 personer och många fick ingen arbetsplats att gå till – trots att de hade full lön. Staden fick hård kritik från många håll. Nu har Arbetsmarknadsnytt tagit reda på hur det gick sedan.
Visa fler