Unionen och Sveriges Ingenjörer varslar om strejk

Publicerat av Carl Göransson

Almega har erbjudit facken att medarbetarna individuellt ska få välja mellan extra pensionsavsättning eller att få motsvarande belopp i löneökning. Ett förslag fackförbunden Unionen och Sveriges Ingenjörer säger nej till och varslar därför om strejk. De vill hellre se en kollektiv flexpension för samtliga medarbetare inom tjänstesektorn.

Strejken berör omkring 10 000 anställda och bryter ut den 18 april klockan 12.00 om ingen uppgörelse nåtts innan dess. Det skriver fackförbunden Unionen och Sveriges Ingenjörer i ett pressmeddelande.

Anna-Karin Hatt, vd för arbetsgivarorganisationen Almega säger i en kommentar att det är en väldigt märklig strejk som facken nu varslar om.

– Den bryter helt och hållet mot den tradition som vi hittills haft i Sverige, där vi hanterat viktiga och långsiktiga frågor som pensionsfrågor i lugn och ro och i god ordning, vid förhandlingsbordet. Att facken nu blåser till konflikt för att tvinga på tjänstesektorn en obligatorisk flexpension som vare sig företagen eller medarbetarna vill ha, när det det dessutom är de som ensidigt avslutat förhandlingarna i frågan, är både oansvarigt och orimligt, säger hon.

Nu kommer Medlingsinstitutet att utse medlare som ska leda förhandlingarna på vart och ett av de avtalsområden där Unionen och Sveriges Ingenjörer varslat om konflikt.

Carl Göransson

Publicerad av Carl Göransson den 2016-04-06 - 17:49  #Senaste nytt