Stockholm i topp när det gäller ROT och RUT

Publicerat av Anders Carlsson

Rot- och rutavdraget är populära och utnyttjas av ungefär 1,7 miljoner svenskar varje år men det är stora skillnader hur avdragen används runt om i landet. Stockholmarna drar av i snitt 18 600 kronor per år för ROT och RUT-tjänster och det gör dem till de som är bäst på att använda de två tjänsterna. I Kalmar däremot är man betydligt mer återhållsam och drog bara av 11 370 kronor. Det visar en genomgång som Länsförsäkringar har gjort av statistik från Skatteverket.

– Jag tror att många glömmer att rutavdraget är utvidgat till att gälla fler tjänster, såsom flytthjälp, sömnadstjänster och reparation av vitvaror. Det kan göra ofta återkommande tjänster i hushållet mindre kostsamma – så kolla upp vad som gäller på Skatteverkets hemsida, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Kvinnor får tillbaka mer pengar i snitt från ROT än män, samtidigt som det är en större andel män som utnyttjar ROT-avdraget. Män får tillbaka mer pengar i snitt från RUT än kvinnor, samtidigt som det är en större andel kvinnor som utnyttjar RUT-avdraget.

Anders Carlsson

Publicerad av Anders Carlsson den 2018-04-10 - 13:51