Stark kritik mot Reepalus vinstförslag

Publicerat av Carl Göransson

Flera välfärdsföretagare riktar stark kritik mot regeringens välfärdsutredare Ilmar Reepalu. Detta efter att han föreslagit att vinstuttag ska förbjudas för välfärdsföretag. ”Det är så dumt att jag knappt vet var jag ska börja”, säger Christer Andersson, som driver Bergsjöns vårdcentral i Göteborg.

I en första kommentar till det pågående utredningsarbetet föreslår Ilmar Reepalu att ägare av välfärdsföretag ska förbjudas göra vinstuttag. Reepalu varnar för att aktiebolag ger sämre kvalitet i vård, skola och omsorg.

Det retar upp många företagare runt om i Sverige. En av dessa är Christer Andersson.

– Vinst är bara en bieffekt av att vi tar hand om våra patienter på ett bra sätt, säger han i en kommentar till Svenskt Näringsliv.

– Varför ska man anstränga sig och jobba dygnet runt om man inte får tjäna pengar? Då finns det inga incitament att utveckla verksamheten. Det är helt åt skogen, fortsätter han.

Ruth Berglund som driver äldreboendet Strukturrutan i Östersund tycker försöka spara pengar genom att effektivisera den offentliga sektorn istället för att begränsa småföretagen.

– Om de vill spara pengar på välfärden borde de först och främst eliminera förlusterna inom offentlig sektor. Där kan vi spara mycket pengar, säger hon.

Även Vårdföretagarnas näringspolitiske chef Håkan Tenelius är kritisk. Han anser att Ilmar Reepalu inte underbygger sin argumentation med fakta och att utredningen bör läggas ner.

– Ilmar Reepalu bygger sin slutsats om reglering av vinstuttag på gissningar och tyckande, säger Håkan Tenelius.

Carl Göransson

Publicerad av Carl Göransson den 2016-03-18 - 20:07  #Senaste nytt