Sophämtare strejkar i Stockholm

På onsdagsmorgonen gick ett hundratal renhållningsarbetare i Stockholm ut i vild strejk. Reno Norden, det drabbade företaget, står för en stor del, 55 procent, av sophämtningen bland Stockholms hushåll och även restauranger, uppger Expressen.

Sophämtarna vänder sig mot förändringar av poänglönesystemet och en nyckelinventering.

– Vi ska köra mer för mindre pengar. Det går vi inte med på, säger sophämtaren Peter Börjesson till Expressen.

– De har sagt att vi måste hjälpa till med inventering av alla nycklar, portkoder och brickor som vi använder när vi hämtar sopor. Men vi vill inte lämna över denna kunskap vi fått lära oss själva så att de kan sparka oss och anställa någon annan billigare, säger han.

Peter Ekholm, vd Norden Reno, beklagar om den uppkomna situationen drabbar kunderna och menar att det är beställaren Stockholm Vatten som kräver att nycklarna till soprummen inventeras.

– Nycklarna var från början märkta, men sophämtarna har under årens lopp tagit bort märkningen så att bara de har den kunskapen nu, säger han till Expressen.

Transportarbetareförbundet tar avstånd från sophämtarnas aktion.

– De måste omedelbart upphöra med strejken och återgå till arbetet. Sedan får väl de lokala parterna sätta sig ner skyndsamt om det finns något att förhandla om i den här frågan, säger Christer Norrfall, ombudsman vid Transportarbetarförbundet i Stockholm, till Expressen.

Hur det blir med sophämtningen om strejken fortsätter är oklart.

– Vi får se vilka som kan jobba och vilken extrapersonal som kan vara tillgänglig, uppger Peter Ekholm.

Publicerad av Redaktör den 2017-07-05 - 21:45  #Senaste nytt #Konflikt