Sjöbefälsföreningen varslar om strejk i skärgårdstrafiken

Publicerat av Carl Göransson

Sjöbefälsföreningen, SBF, varslar om strejk i skärgårdstrafiken. Varslet omfattar skärgårdstrafik i Stockholm och Göteborg och träder i vid midnatt den 12 april.

Den strejk som Sjöbefälsföreningen varslat om riktar sig mot i stort sett samtliga företag i branschen och skulle stoppa stora delar av skärgårdstrafiken i Stockholm och Göteborg. De som drabbas av strejken är främst de som är beroende av en fungerande kollektivtrafik till sjöss för att ta sig till och från jobbet.

– Det är beklagligt och upprörande att Sjöbefälsföreningen återigen utsätter de skärgårdsboende i Stockholm och Göteborg för konfliktåtgärder. Vi kan inte se det som annat än ett missbruk av konfliktvapnet, säger Stefan Koskinen, förbundsdirektör vid Almega Tjänsteföretagen, i en kommentar .

Bakgrunden till strejken är bland annat att SBF vill samla branschens tre olika kollektivavtal i ett gemensamt kollektivavtal. Man vill även se tarifflöner istället för individuell lönesättning

– Tarifflönesystemet upplevs av våra medlemmar som rättvist och transparent. Det är inte rimligt att ha individuell lönesättning på en arbetsplats där du knappt träffar din chef, och där chefen inte ser hur du sköter ditt jobb. Risken är att det blir godtyckliga omdömen som ligger till grund för lönesättningen, vilket bara skapar frustration hos de anställda, säger Mats Jäderland, vd på Sjöbefälsföreningen i ett pressmeddelande .

Carl Göransson

Publicerad av Carl Göransson den 2016-03-30 - 20:42  #Senaste nytt