Sämsta året hittills i Göteborgs containerterminal

Publicerat av Stina Bengtsson

Containerterminalen i Göteborgs hamn gjorde förra året sitt sämsta år hittills. Anledningen är den osäkerhet som finns i hamnen på grund av konflikten mellan APM Terminals och Hamnarbetarförbundet.

– Detta är ett tapp vi inte varit i närheten av tidigare i hamnens historia, och det i ett läge där containerhandeln ökat globalt under året. Det är svårt att med ord beskriva allvaret i situationen, säger Magnus Kårestedt, vd på Göteborgs Hamn AB i ett pressmeddelande.

Även under 2016 präglades volymerna i containerterminalen av konflikten, men det största tappet kom under 2017. Då hanterades 644 000 containrar. Det är en minskning med 19 procent jämfört med året innan.

– Vi hoppades på en återhämtning under slutet av året då inga stridsåtgärder skett sedan i somras, men så blev inte fallet. Budskapet från varuägarna är tydligt, det latenta konflikthot som råder i containerterminalen gör att de inte kommer tillbaka utan en långsiktig lösning som ger en tillförlitlig godshantering över tid, säger Magnus Kårestedt.

Stina Bengtsson

Publicerad av Stina Bengtsson den 2018-01-16 - 22:26  #Hamnkonflikten