M: Inför utbildningspraktik för nior

Publicerat av Stina Bengtsson

Moderaterna föreslår att niondeklassare ska få testa på olika gymnasieutbildningar genom utbildningspraktik. Förhoppningen är att minska avhoppen från gymnasieskolan. Ansvarig minister avfärdar dock förslaget.

– Vi har i vårt land problem med att många gymnasieelever har svårigheter att välja rätt utbildning och därför byter och går fyra och till och med fem år. Vi vill hjälpa dem att välja rätt program från början, säger Camilla Waltersson Grönvall, utbildningspolitisk talesperson för Moderaterna, till Ekot.

Enligt Skolverket är det en fjärdedel av alla gymnasieelever som inte slutför sina studier inom tre år. Moderaternas förslag innebär att eleverna i årskurs nio ska praoa på de program de är intresserade av. Det skulle, enligt Moderaterna, ge en bättre presentation av programmen än idag.

– Det kommer kräva mer tid och mer resurser, där studie- och yrkesvägledningen behöver ta ett större utrymme, säger Camilla Waltersson Grönvall.

Gymnasieministern Anna Ekström instämmer i problemet, men håller inte med om lösningen.

– I stället ska man lyssna på Skolkommissionen och OECD som konstaterar att utvecklingen bör drivas av skolan. Att elever inte väljer rätt från början är ett problem, men för att lösa det måste vi ge skolan så goda verktyg att den kan göra sitt jobb, säger hon till TT.

Stina Bengtsson

Publicerad av Stina Bengtsson den 2017-08-07 - 19:38  #Politik #Utbildning