Hamnstrejken riskerar att växa i omfattning

Publicerat av Daniel Mellwing

Hamnstrejken i Göteborg som inleddes under gårdagen fortsätter, i första hand till och med fredag. Så länge konflikten pågår förs inga förhandlingar mellan Hamnarbetarförbundet och Sveriges Hamnar.

– Den stora frågan är vad som händer på fredag när den här strejken är över. Om det finns en vilja att sätta sig och diskutera igen eller om positionerna fortsatt är helt låsta, säger Erik Helgeson, styrelseledamot i Hamnarbetarförbundet, till SVT.

Strejken handlar bland annat om arbetsvillkor och arbetsmiljö, enligt facket. Konflikten medför allvarliga störningar, och stoppar upp stora delar av importen och exporten via Göteborgs hamn. Exempelvis drabbas företag som Volvo.

Hamnarbetarförbundet ska under onsdagseftermiddagen diskutera internt hur de tänker agera framöver.

– Vi har mandat för ytterligare stridsåtgärder redan nu. Men mötet ska besluta hur vi går vidare efter fredag, säger Erik Helgeson, till SVT.

– Tanken är att om det här fortsätter utan resultat ska man försöka få till stånd en global aktion. Men det finns inget beslut fattat i den riktningen ännu, säger han.

Henrik Kristensen, vd vid APM Terminals i Göteborgs hamn, betonar att strejken slår hårt. Kapaciteten i containerhamnen har i dagsläget omkring 20-30 procent av normal kapacitet.

– Det är olyckligt att det drabbar tredje part, säger han i en kommentar.

Daniel Mellwing

Publicerad av Daniel Mellwing den 2016-11-16 - 18:52  #Avtalsrörelse #Senaste nytt #Strejk