Hamnkonflikt slår hårt mot industrin

Hamnkonflikten i Göteborg drar vidare, och i fredags varslade Hamnarbetarförbundet om total arbetsnedläggelse mellan klockan 12 och 20 den 24 januari. Förutom att punktstrejken slår hårt mot företaget APM Terminals, så riskerar stora delar av industrin att drabbas hårt.

– Hamnkonflikten innebär att våra medlemsföretag riskerar att inte få utskeppat sitt gods i tid och sina transportflöden kraftigt störda och konflikten skulle hota deras affärer utanför Europa, säger Per Hidesten, vd på Industriarbetsgivarna, i en kommentar.

Konflikten handlar bland annat om att Hamnarbetarförbundet vill få ökat inflytande över arbetsplatsen, trots att det redan finns ett avtal med Transportarbetareförbundet som omfattar alla hamnarbetare. Hamnarbetarförbundet har erbjudits ett hängavtal, men valt att tacka nej.

– Det är ett systemfel att Hamnarbetarförbundet kan använda konfliktvapnet. Konflikten kommer framför allt att leda till stora ekonomiska förluster för svensk basindustri, som är beroende av fungerande godshamnar, säger Per Hidesten.

Publicerad av Redaktör den 2017-01-16 - 21:59  #Avtalsrörelse #Senaste nytt