Efterlysning: 340 000 enkla jobb

Publicerat av Stina Bengtsson

340 000 enkla jobb. Så många behövs för att Sverige ska nå regeringens mål om EU:s lägsta arbetslöshet år 2020. Det visar nya beräkningar från Svenskt Näringsliv. Det innebär att antalet jobb behöver öka med nästan sju procent på tre år.

– Ska så många jobb skapas så måste regeringen våga genomföra tuffa reformer, säger Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne.

Kortfattat har Svenskt Näringsliv räknat på hur många jobb som finns i Sverige idag, beräknat hur många nya jobb som behövs för att nå EU:s lägsta arbetslöshet idag och efter det räknat in befolkningstillväxten. Med de beräkningarna konstaterar Svenskt Näringsliv att behovet ligger på 340 000 nya jobb.

Carola Lemne menar att många av de som är inskrivna på Arbetsförmedlingen behöver få enkla jobb för att komma in på arbetsmarknaden. För lågutbildade som har kommit upp i medelåldern är inte utbildning det bästa alternativet.

– Vi behöver anpassa arbetsmarknaden efter de arbetssökande, och inte tvärtom, säger hon.

Idag går det åtta arbetssökande på varje ledigt jobb som inte kräver utbildning, enligt Arbetsförmedlingens statistik. Svenskt Näringsliv menar att det är flera åtgärder som krävs för att regeringen ska nå målet om lägst arbetslöshet i EU. Det handlar bland annat om att sänka marginalskatterna och stoppa de så kallade 3:12-reglerna.

– Ska det skapas 340 000 jobb så måste regeringen agera nu, avslutar Carola Lemne.

Stina Bengtsson

Publicerad av Stina Bengtsson den 2017-06-16 - 18:23  #Arbetslöshet #Arbetsgivaravgift