I den välsorterade butiken i Oxford gapar hyllorna tomma. Orsaken är varken utförsäljning eller försenade leveranser, skriver krönikören Birgitta Ohlsson.

Häromveckan skulle jag köpa vin på den lokala välsorterade vinbutiken i Oxford. Det såg ut som på den svenska mellandagsrean dag 2. Mycket var utsorterat. Hyllorna gapade tomma. Det fanns knappt heller några viner från klassiska vinproducerande EU-länder som exempelvis Italien. Jag frågade säljaren om det varit realisation, försenade leveranser eller om de skulle slå igen?

”It’s because of brexit”, svarade han torrt. Detta företag som så många andra inväntar nervöst brexit. Ja, den brexit som skulle ha inträffat i slutet av mars och nu är det redan april. En hård variant utan avtal ger givetvis allra värst konsekvenser, men även ett reglerat mjukare alternativ kommer att skapa mer pappersarbete, ytterligare statlig byråkrati, ökade kostnader, fler tullar som gör det dyrare för både konsument, företag som restauranger, hotell och distributörer.

Över 500 jobb står på spel i hela landet bara för denna kedja på dryckesfältet. Även om vinindustrin numera är en av Storbritanniens snabbast växande branscher och arealen för vinstockar har ökat med 135 procent under de senaste tio åren lär detta knappast täcka konsumenternas önskan, preferenser eller ens nå kvantitetsmål.

Det bunkras friskt med matvaror i brittiska hem.

Frågan berör ju naturligtvis fler sektorer än dryck. Totalt kommer 70 procent av den mat som importeras från utlandet till Storbritannien från övriga EU. Det bunkras friskt med matvaror i brittiska hem. Vissa delar av restaurangbranschen, sjukvården och affärsverksamheten domineras av EU-medborgare, inte minst från Östeuropa eller Sydeuropa, och därtill inte minst många skandinaver framförallt i London-området. Att många av dessa EU-medborgare, som ofta är unga, känner en osäkerhet om sin framtid i Storbritannien påverkar såklart deras vilja att på djupet rota sig i landet.

En del bedömare spår att Londons kreativa, entreprenöriella och kommersiella attraktionskraft som Staden med stort S alltmer kommer att övertas av Berlin och Amsterdam i och med brexit. Det tar lång tid att bygga upp ett varumärke och en känsla av att vara staden och landet där alla vill vara. Men konkurrensen i dag är stenhård, så ingen metropol kan ta sin stjärnstatus för evigt given.

En och annan behöver nyktra till när alla konsekvenserna av brexit uppdagas.

Brexit var inte bara ett djupt politiskt misstag utan också en ekonomisk tragedi. Några Europa-aktivister har beskrivit detta träffsäkert genom just den brittiska vinbranschens lins:

“Brexit has uncorked something that can only be put back in the bottle through a people’s vote.”

I skrivandes stund kan detta alternativ faktiskt fortfarande finnas uppe på den politiska agendan om att låta det brittiska folket få ta ställning till det förslag som kan komma att läggas på bordet efter alla dessa maratonvoteringar.

In vino veritas ”– i vinet sanningen – som det gamla uttrycket lyder. Men samtidigt kanske en och annan behöver nyktra till när alla konsekvenserna av brexit uppdagas. Jobb som försvinner, dyrare produkter, höga tullar, krångel för företagen och allmänt trassel på arbetsmarknaden ger mer baksmälla än bubblig berusning.

Birgitta Ohlsson

Publicerad av Birgitta Ohlsson den 2019-04-10 - 10:24  #Politik #Krönika