Logo
Logo

Krönika 16 december 2020 av Mattias Svensson

En sup till jul skulle göra restaurangbranschen stadigare

I krisen har ett antal driftiga krögare ställt om och kör hem julbordet när serveringen på lokal nu till stor del är inställd. Men krönikören Mattias Svensson anser att julbordet inte är komplett utan de ädla dryckerna. Och om restaurangerna fick leverera snapsen, så skulle det rädda en del jobb, menar han.

Ett julbord ska vara ett fantastiskt överflöd: sill, lax, ägghalvor, skinka, revbensspjäll, Jansson, köttbullar, korvar och allt annat som låter en äta tills magen står i fyra hörn. Upplevelsen är dock i mitt tycke inte komplett utan julens alla drycker. Hit hör definitivt julmusten, men också glögg, julöl, mumma och en snaps eller två till ”Hej tomtegubbar!”

I år blir det ingen vanlig jul, men behovet av något stärkande till julmåltiden kvarstår. Och faktum är att samma lilla nubbe som så väl kompletterar julmaten också kan vara stärkande för en sargad restaurangnäring.

Samma lilla nubbe som så väl kompletterar julmaten också kan vara stärkande för en sargad restaurangnäring.

När vi under en vanlig högsäsong äter julbord på lokal för att umgås med vänner eller arbetskamrater då dricker många dessa starkare drycker därtill. Allt detta ger intäkter till krögaren. Dessa intäkter går nu i stor utsträckning förlorade när vi i möjligaste mån behöver isolera oss från varandra.

Ett antal driftiga krögare har förvisso ställt om och tagit fram julmat för leverans, så att de företag som brukade ha julbord hos dem istället kan uppvakta sina anställda med en jultallrik. Det är en välkommen kompensation som gör att en del restauranger åtminstone kan hålla nästan över vattenytan och behålla några av sina anställda.

Men i vanliga fall kommer en hel del intäkter från vad vi dricker till maten. Alkoholförsäljningen har bättre marginaler. Dels är prispåslaget ofta stort på restauranger, dels kräver det mindre förberedelser och arbete att hälla upp dryck än att laga och lägga upp maten. Alltså försvinner en stor del av intäkterna även för restauranger som säljer hämtmat i samma utsträckning som de tidigare serverade mat.

Så måste det inte vara. Sverige har förvisso ett snårigt reglemente kring alkoholservering och monopol för butiksförsäljning, men ett antal framsynta kommuner som Växjö, Nacka och Malmö har försökt att medge ett serveringstillstånd som tillåter hemleverans. Det skulle kunna innebära att jultallriken kommer komplett med den hela som hör ägghalvan till.

Alla skulle förstås inte nappa på erbjudandet. Att söka tillstånd via denna process är inte helt enkelt, och serveringsreglerna kräver fortfarande att det som serveras till maten är öppnat och upphällt av personalen.

Dessutom blir det dyrt för den som betalar. Den stora risken är knappast att drickandet skulle gå överstyr, utan att för få skulle nappa på erbjudandet att köpa dryck till restaurangpriser till sin hemlevererade hämtmat.

Medan drickande har sina problem, så har uteblivna serveringsintäkter i restauranglivet också ett socialt pris. 

Medan drickande har sina problem, så har uteblivna serveringsintäkter i restauranglivet också ett socialt pris. Restauranglivet bidrar nämligen inte bara till människors glädje och samvaro, utan erbjuder också en arbetsmarknad för dem utan tidigare arbetslivserfarenhet. Många i branschen är unga och relativt andra branscher är andelen utlandsfödda hög och fler har rekryterats från tidigare arbetslöshet. Det är de som blir utan jobb när branschen går på knäna, ett slag mot integration och social utjämning.

Låt alltså starka drycker serveras också till den hemlevererade julmaten. En tillhörande sup skulle göra måltiden gladare, och restaurangbranschen stadigare.

Mattias Svensson

Författare och liberal debattör

#Krönika#Besöksnäringen#Coronakrisen
Publicerad avMattias Svenssonden
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist