Krönikor

Bygg strandnära – för jobbens skull

Nästan hela landet har bostadsbrist. Och finns det inte bostäder går det inte heller att flytta till drömjobbet. Det är illa, tycker krönikören Eva Cooper, som bland annat tycker att det är orimligt att behålla strandskyddet.

Det behövs mer än att förändra LAS

Frågan om framtidens anställningsskydd behöver sättas in i ett bredare sammanhang än att enbart beröra justeringar i LAS om turordning, avgångsvederlag eller liknande, skriver krönikören Anders Ferbe. Då krävs en nära dialog med regeringen och dess samarbetspartier, menar han.

Hamnarbetarförbundets sista strid

I botten av Hamnarbetarförbundets tänkande ligger en kommunistisk dröm. Men i och med att förbundet nu har gått med på ett andrahandsavtal med Sveriges Hamnar har den drömmen nått vägs ände, skriver krönikören Janerik Larsson.

Lex brexit: Trygg rörlighet varar längst

Samtidigt som Storbritannien håller på att krascha ut ur EU satsar unionen på en ny myndighet för att främja rörligheten. Men är det verkligen en ny myndighet vi behöver, undrar krönikören Birgitta Ohlsson.

Kommunal gör rätt av fel skäl

Fackförbundet Kommunal tar kliv åt rätt håll genom att stoppa det finansiella stödet till Socialdemokraterna – men fortfarande finns det en inneboende problematik i förhållandet mellan S och LO-förbunden, skriver krönikören Eva Cooper.

Förstår sossarna hur radikala de är?

Socialdemokraternas nya förslag till utbildningspolitiskt program sticker ut, skriver krönikören Stig-Björn Ljunggren. Han undrar om de ens själva förstår hur radikalt det är.

Amerikanska paradoxer och LAS

De amerikanska fackens destruktiva kortsiktighet motsvaras i vårt system av den fackliga rädslan att mista makt i ett system som skapades på 1970-talet.  Att ta språnget framåt vore det viktigaste bidraget som arbetsmarknadens parter kunde ge, skriver krönikören Janerik Larsson.

Protektionism – en irrationell reaktion

När människor förlorar jobben tenderar fler än tidigare att bli protektionister, oavsett varför jobben försvinner. Men det är en dålig respons, menar krönikören Mattias Svensson.

Fler borde berätta om fem miljoner svenskars vardag

Numera finns det väldigt få journalister med arbetsmarknad som specialområde, konstaterar krönikören Anders Ferbe. Fler publicister borde fundera på att skildra vardagen för alla dem som går till jobbet, tycker han.

Hamnarbetarförbundet vill bara jävlas

Vad är Hamnarbetarförbundets plan? Är det makten som tjusar? Det undrar krönikören Eva Cooper när Hamnarbetarförbundet nu återigen har varslat om konflikt. Om de får fortsätta i samma anda kommer de i längden att hota andras fackliga rättigheter, menar hon.
Visa fler