Krönikor

Svårt att följa reglerna? Byt jobb!

Egentligen borde det inte vara svårt. Om du vägrar utföra aborter och jobbar på en kvinnoklinik eller om du vägrar visa ditt ansikte trots att du är lärare i skolan, så ska du byta jobb, menar krönikören Birgitta Ohlsson. Men ingen regel utan undantag.

Till Eva Nordmark: Tre saker att göra dina första 100 dagar

Grattis till nya jobbet, Eva Nordmark, skriver krönikören Maria Mattsson Mähl till den nya arbetsmarknadsministern. Hon menar att Eva Nordmark har fått en rejäl utmaning i sitt knä och föreslår tre åtgärder för att på hundra dagar komma en lång bit på vägen. Dessutom har hon en viktig fråga till ministern.

Vem kommer ihåg den här krönikan om tre dagar?

Fyllot letade efter sin borttappade nyckel under gatlampan, inte för att det var där nyckeln tappades, utan för att det var ljusare där. Ungefär så funkar det ofta när vi mäter till exempel kvalitet eller samhällsklimat – att vi mäter för mätandets skull, menar krönikören Stig-Björn Ljunggren.

Reglerade hyror stoppar lönehöjningar

Att det är svårt att flytta är inte svårt att konstatera, skriver krönikören Mattias Svensson. Han menar att konsekvenserna av en trög bostadsmarknad sträcker sig långt bortom bostadsmarknaden och långt från storstäderna.

Det är inte ungdomarnas fel att de inte gör sin plikt

Söndercurlade ungdomar som sover på sommarjobbet förlorar chansen till nästa jobb. Det menar krönikören Eva Cooper, som får många vittnesmål om sommarjobbare som inte klarar av att ta ansvar.

Det här måste regeringen göra för att stärka konkurrenskraften

Regeringen har lanserat ett samverkansprogram för att stärka Sveriges konkurrenskraft. Men det räcker inte bara med vackra ord, menar krönikören Anders Ferbe, som tipsar om vilka frågor som behöver diskuteras.

Därför fattar olyckskorpar bättre beslut

Kloka, väl underbyggda, beslut kräver alltid ett visst mått av negativt tänkande, skriver Agnes Arpi, som är tillbaka som krönikör i Arbetsmarknadsnytt. Om vi tänker negativt slipper vi glädjekalkylerna, menar hon.

Sökes: Kamikaze-pilot till Arbetsförmedlingen

Alla skyller på alla när det gäller Arbetsförmedlingens resultat. För en utomstående kan det se ut som kaos, men för dem som har följt utvecklingen under en längre tid är det kulmen på en evolution, skriver krönikören Maria Mattsson Mähl.

Historien visar att det ordnar sig – även på arbetsmarknaden

Birgitta Ohlssons mormor gick bara några få terminer i skolan. Alla hennes barnbarn har studerat på universitet. Alla som har potentialen ska kunna studera vidare, så att varje generation får det bättre än den förra, menar krönikören, som jämför utbildning med hur arbetsmarknaden förändras över tid.

Staten tar rollen som det goda rovdjuret på arbetsmarknaden

Det finns många märkligheter i samhällsordningen, exempelvis att vi betalar nästan allt vi tjänar i skatt, menar krönikören Stig-Björn Ljunggren och undrar vad fan vi får för pengarna. Han hittar delar av svaret hos forskaren Margaret Levi.
Visa fler