Krönikor

Äldre är lika ofarliga som kvinnor och invandrare

Ju fler som arbetar, desto starkare bli vår gemensamma välfärd, konstaterar krönikören Anders Ferbe. Därför behövs äldres kunskaper och erfarenheter i arbetslivet. Och att jobben försvinner för yngre är en myt som krackelerar när den möter verkligheten, menar han.

Kasta inte ut tillväxten med klimatengagemanget

Utan tillväxt blir det färre resurser till solidaritet, skriver krönikören Birgitta Ohlsson. Mellan högerpopulister som vill se stängda gränser och en ung generation som misstror tillväxt står miljarder världsmedborgare som kan ta sig ur fattigdom tack vare öppenhet och frihandel, menar hon.

När alkoholen blev friare blev maten godare

Länge försökte politiker få oss att blir mer intresserade av maten och mindre av alkoholen på krogen. Men det var först när serveringsreglerna blev mer liberala som maten fick bättre kvalitet – och då blev också jobben fler i restaurangbranschen. Allt som behövdes var lite frihet, menar krönikören Mattias Svensson.

Blå, grön, gul, röd – dags att dra i personlighetsbromsen

Det är på modet att tala om människor i termer av färger, skriver krönikören Agnes Arpi. Hon varnar för hur olika pseudovetenskapliga metoder har fått ta plats på arbetsmarknaden för att bedöma människor. "Värst är när personlighetstester blir rigida regler och villkor för den enskilde".

Vidga vyerna från Umeå, Ibrahim Baylan!

Från myndigheter kommer krångel. Det tycker företagare i både stad och land, menar krönikören Eva Cooper. Hon ger också en rejäl känga till näringsminister Ibrahim Baylan, som hon anser inte ser företagen utanför de större städerna.

Snart klämtar klockan för facken

Nu ökar trycket på den svenska modellen. Hot från politiker är en orsak. En annan att allt färre väljer att organisera sig fackligt. Och när facken får färre medlemmar minskar kollektivavtalens legitimitet, menar krönikören Anders Ferbe, som oroas över att ödesklockan kommer allt närmare.

Låt inte LO diktera villkoren för arbetskraftsinvandring

Socialdemokraterna ror dit LO:s vilja bor, skriver krönikören Birgitta Ohlsson. Hon oroas över att LO får allt för stort inflytande över arbetskraftsinvandringen i en tid där kompetensbristen är det största tillväxthindret bland småföretag.

LO:s hövding måste försvara territoriet från angripare

Är det Tobias Baudin, Marie Nilsson eller någon annan som ska bli LO:s nya ordförande? Krönikören Stig-Björn Ljunggren spekulerar kring Karl-Petter Thorwaldssons efterträdare och förklarar vilka egenskaper som krävs av Landsorganisationens nästa hövding för att LO ska lyckas bli mer militant i sin samhällskritik.

Dags att kasta fackets monopol i papperskorgen

Allt färre människor engagerar sig fackligt. Därför är det inte rimligt att det är facken som har monopol på arbetsmiljöfrågorna, menar krönikören Maria Mattsson Mähl. Fler borde få chansen att ta ansvar.

Var det bättre när staten och kapitalet satt i samma Rolls-Royce?

Det var bättre förr, när staten stod som kyrkan mitt i byn. Eller var det verkligen det, undrar krönikören Stig-Björn Ljunggren. Han påminner om en tid när staten och kapitalet konfererade på Harpsund och statsministern fick i uppdrag att meddela oppositionen vad de hade kommit fram till.
Visa fler