Krönikor

Politiker – håll er på armlängds avstånd från lönebildningen

I jakten på väljarnas gunst kan det  vara klokt att påminna sig om att Sverige sedan länge har en modell där planhalvorna mellan politikerna och arbetsmarknadens parter hålls isär, skriver krönikören Anders Ferbe, som varnar för en huggsexa i kommande avtalsrörelse.

Lyssna inte på AI-skräckens predikanter

Så länge jag har följt arbetsmarknadsfrågor har jag förundrats över att en konservativ, förnyelsefientlig syn på utvecklingen har så lätt att få genomslag. Kanske är begreppet ”den svenska modellen” en del av problemet, skriver krönikören Janerik Larsson.

Förr var det bättre pli på ungdomen – och på 50-åringarna

Att medarbetarna ska kunna klockan och faktiskt vara intresserade av att jobba är inte för mycket begärt, menar Arbetsmarknadsnytts nya krönikör Eva Cooper. Hon reflekterar bland annat över en platsannons från ett kafé i Rättvik.

Behövde parterna kniven på strupen för att komma överens?

Det finns hopp om den svenska modellen, konstaterar krönikören Lars-Olof Pettersson. Han menar att arbetsmarknadens parter på ett elegant sätt har levererat ett förslag till ändring av strejkrätten.

Hur rimliga är partiernas slogans?

Socialdemokraternas slogan ”Alla ska med!” användes ett tag för att sammanfatta sin inkluderande ambition. Med tiden blev det lite oklart vilka de menade med ”alla”, skriver Stig-Björn Ljunggren, som funderar över rimligheten i partiernas slogans.

Välj den rätta med omsorg

Det är inte bara i den privata sfären som viktiga val måste göras med omsorg – utan också på arbetsmarknaden, skriver krönikören Birgitta Ohlsson. Ett råd i ungdomsåren, från Sveriges första kvinnliga finansminister, har följt henne genom hela karriären.

1900-talet sänkte kvinnors företagande

Det finns luckor i historieskrivningen om kvinnors företagande. I nästan 200 år, fram till 1930, var var fjärde yrkesarbetande kvinna företagare. Det var efter det som hemmafruidealet började uppmuntras, menar krönikören Agnes Arpi, som bland annat har läst boken "Kvinnors entreprenörskap under 400 år".

Det gränslösa arbetet en svår balansgång

Arbetstider som är gränslösa och oreglerade kan leda till mycket intensiva och långa arbetsveckor. Därför krävs det normer för när anställda ska vara nåbara, skriver krönikören Lars-Olof Pettersson.

Moralpanik och misstänksamhet när danstillståndet valsar runt

Danstillståndet lever kvar, trots att det har gått två år sedan en enig riksdag beslutade om dess avskaffande. Orsaken är ett regeringsparti som inte vill ändra lagen. De som drabbas är kreativa jobbskapare, konstaterar krönikören Mattias Svensson.

Sverige är enda landet i EU med passivitet som norm

Rekordet i antalet tappade "sugar" måste innehas av våra asylsökande, tror krönikören Mattias Goldman och efterlyser bättre engagemang från både facken, Migrationsverket, Arbetsförmedlingen och samhället i stort. "Stämpeln som nyanländ måste snabbare och lättare kunna tvättas bort", skriver han.
Visa fler