Krönikor

Lyssna på pojkbandets vädjan

Britterna förbereder sig för en hård brexit, som kan bli verklighet om inte parlamentet röstar ja till brexitavtalet på tisdag i den här veckan. Men kanske vore det bästa om Theresa May och hennes regering lyssnade på pojkbandet Breunion Boys, menar krönikören Birgitta Ohlsson.

Gula västarna – det moderna upproret som ingen vill ha

De gula västarna i Frankrike visar att vi lever i en brytningstid där gamla föreställningar inte längre fungerar, skriver krönikören Stig-Björn Ljunggren. Det här kan ha en bäring även på svensk arbetsmarknad, menar han. Eller kan det det?

Någon annan kommer inte att bevaka pensionerna

Det svenska pensionssystemet är utsatt för hot, men det borde bevaras och bevakas. Det menar krönikören Janerik Larsson, som tycker att arbetsmarknadens parter bör ta sitt ansvar.

En ekonomi med radikala möjligheter

En av de mest pessimistiska skildringar jag läst om utvecklingen på arbetsmarknaden fram till idag är också den mest optimistiska för framtiden, skriver krönikören Mattias Svensson.

Först en fika – sedan en öppen dörr

Sju av tio jobb förmedlas genom kontakter. Men den som inga kontakter har, hen får stå utanför, skriver krönikören Eva Cooper. Hennes nyaste kontakt heter Omar.

Nu är det bråttom – Sverige halkar efter

Kompetenskrisen är akut i flera branscher och det börjar bli riktig bråttom att lösa den, menar krönikören Anders Ferbe. Han presenterar tre nycklar för att komma till bukt med problemen.

Duktiga dumpar dåliga chefer

En del ledare borde fundera över varför just de duktigaste medarbetarna väljer att lämna, tycker krönikören Birgitta Ohlsson. Hon har grävt djupare i en studie från Stanford och tagit reda på vad chefer behöver göra för att de bästa medarbetarna inte ska säga upp sig.

Regeringsbildningen är som den medeltida stickmaskinen

När de politiska partierna inte kan ta ansvar för sitt eget fögderi, borde kanske arbetsmarknadens parter få ta större ansvar för Sveriges utveckling. Det föreslår krönikören Stig-Björn Ljunggren när han reflekterar över regeringsbildningen.

Finlands sak kan bli vår

När regeringen i Finland aviserade förändringar i arbetsrätten bröt det ut strejker. Flera fackförbund vill stoppa beredningen. Men att sänka trösklarna för att fler ska kunna komma in på arbetsmarknaden är nödvändigt, menar krönikören Janerik Larsson, som jämför reglerna i Sverige och vårt östra grannland.

Ju mer avancerad teknik desto fler enkla jobb

Det är lätt att ryckas med när intelligenta människor skissar de stora dragen kring framtidens teknikutveckling, men det blir inte så enkelt i framtiden heller, menar krönikören Mattias Svensson.
Visa fler