Krönikor

Låt inte LO diktera villkoren för arbetskraftsinvandring

Socialdemokraterna ror dit LO:s vilja bor, skriver krönikören Birgitta Ohlsson. Hon oroas över att LO får allt för stort inflytande över arbetskraftsinvandringen i en tid där kompetensbristen är det största tillväxthindret bland småföretag.

LO:s hövding måste försvara territoriet från angripare

Är det Tobias Baudin, Marie Nilsson eller någon annan som ska bli LO:s nya ordförande? Krönikören Stig-Björn Ljunggren spekulerar kring Karl-Petter Thorwaldssons efterträdare och förklarar vilka egenskaper som krävs av Landsorganisationens nästa hövding för att LO ska lyckas bli mer militant i sin samhällskritik.

Dags att kasta fackets monopol i papperskorgen

Allt färre människor engagerar sig fackligt. Därför är det inte rimligt att det är facken som har monopol på arbetsmiljöfrågorna, menar krönikören Maria Mattsson Mähl. Fler borde få chansen att ta ansvar.

Var det bättre när staten och kapitalet satt i samma Rolls-Royce?

Det var bättre förr, när staten stod som kyrkan mitt i byn. Eller var det verkligen det, undrar krönikören Stig-Björn Ljunggren. Han påminner om en tid när staten och kapitalet konfererade på Harpsund och statsministern fick i uppdrag att meddela oppositionen vad de hade kommit fram till.

Maskiner är vänner som ger oss fler och bättre jobb

Det brukar sägas att de heta jobben blir färre när anställda ersätts av robotar. Men är det verkligen sant? Nej, menar krönikören Mattias Svensson, och ger flera exempel på motsatsen.

Stefan Löfven – vad ska du göra för Lasse?

Vi pratar om att vi behöver arbeta allt längre, åtminstone till 70 år, kanske även 75, skriver krönikören Eva Cooper. Hon funderar över hur fler ska lära sig nya yrken när arbetsmarknaden förändras i snabb takt. Hur ska vi som är mellan 30 och 50 undvika att vi blir överflödiga, frågar hon.

Vad säger mamma (eller Niklas) när förnuftet inte får råda?

När lagen tar slut ska förnuftet gälla, menar krönikören Stig-Björn Ljunggren. När Arbetsmiljöverket väljer att inte diarieföra skrivelsen om den egna dåliga arbetsmiljön var det kanske inte fallet, anser han.

Vem lagar vattenläckan när ingen vet hur?

Studiebesöket på avloppsreningsverket under grundskoletiden gav krönikören Agnes Arpi ett bestående intryck. Men vilka jobb kommer att överleva i framtiden, när AI gör människor obsoleta, undrar hon, och är tacksam för alla dem som gör jobb som hon inte kan.

Avtalsrörelsen är en komplicerad balansakt utan skyddsnät

Brexit, handelskrig, krav på höjda löner, krav på sänkt löneökningstakt, LAS-förhandlingar, hyllningar av märket, kritik mot märket. Det är en komplicerad avtalsrörelse som snart drar igång, menar krönikören Anders Ferbe. Gör man fel vägval är risken att lönebildningen havererar.

Svårt att följa reglerna? Byt jobb!

Egentligen borde det inte vara svårt. Om du vägrar utföra aborter och jobbar på en kvinnoklinik eller om du vägrar visa ditt ansikte trots att du är lärare i skolan, så ska du byta jobb, menar krönikören Birgitta Ohlsson. Men ingen regel utan undantag.
Visa fler