Krönikor

Att näringslivet trycker på är bra för klimat och migration

Majoriteten i riksdagen står bakom de stora och viktiga överenskommelserna i svensk politik kring klimat och migration. Men det är först när näringslivet trycker på som den positiva potentialen kan förverkligas, skriver krönikören Mattias Goldmann.

Så köper Kommunal riksdagsplatser av Socialdemokraterna

Hur många Unionen-medlemmar blev riksdagsledamöter för miljonerna som TCO betalade till parti X inför valet? Det låter absurt, men det är precis så det går till när Kommunal köper riksdagsplatser av Socialdemokraterna, menar krönikören Eva Cooper.

Arroganta socialdemokrater glömde det arbetande folket

Socialdemokraterna har under årtionden av framgång lyckats bygga upp en arrogant hållning om att vara sig själva nog, skriver den S-märkte debattören och krönikören Stig-Björn Ljunggren i en hård attack mot partiet som har haft regeringsställning i ungefär 70 av de senaste 100 åren.

Theresa May borde lyssna på Winston Churchill

Birgitta Ohlsson har flyttat till Oxford och reflekterar över brexit. Även i denna liberala, kosmopolitiska och internationella stad blir oron på arbetsmarknaden påtaglig, skriver hon och berättar att uppsägningarna redan är på gång.

De som jobbar ska betala lägre skatt än pensionärer

Tanken att pensionen ska beskattas lika lågt som lön bygger på en vanföreställning om att pension är uppskjuten lön, skriver krönikören Janerik Larsson. Ju fler som jobbar och betalar skatt, desto bättre pension får pensionärerna, menar han.

Ett särskilt lönepåslag är som att kissa i brallan

Under valrörelsen presenterades många generösa vallöften med högre lön för än den ena, än den andra yrkesgruppen. Men parterna borde tacka nej till alla förslag – och regeringsbildaren hålla tassarna borta från lönebildningen, skriver krönikören Lars-Olof Pettersson.

Sänk skatten – för välfärdens skull

Personkonflikter, fåniga memes och rena falserier får allt större plats i valrörelsen. Men den som skrapar på ytan hittar faktisk politik, inte minst om skatt. Skatter kan sänkas rejält - med mer pengar till välfärden som följd, menar krönikören Eva Cooper.

Mer privatisering löser problemen i välfärden

Om omsorg och undervisning ska ske med samma personaltäthet som idag behövs alla som kommer in på arbetsmarknaden i kommun- och landstingssektorn. Men hur ska politikerna locka personalen?, undrar krönikören Mattias Svensson, som vill se mer marknadsstyrning och fler arbetskraftsinvandrare.

Fler borde tävla i att attrahera nyanlända

På mässan i Montreal tävlar företag och kommuner om de nyanlända. Men trots att Kanada och Sverige har liknande förutsättningar finns det ingen liknande mässa här. Fler borde se potentialen hos de nyanlända. Kanada kan, men kan Sverige?, undrar krönikören Mattias Goldmann.

Politiker – håll er på armlängds avstånd från lönebildningen

I jakten på väljarnas gunst kan det  vara klokt att påminna sig om att Sverige sedan länge har en modell där planhalvorna mellan politikerna och arbetsmarknadens parter hålls isär, skriver krönikören Anders Ferbe, som varnar för en huggsexa i kommande avtalsrörelse.
Visa fler