Dahl: För oss är hamnkonflikten högst levande

Parternas överenskommelse om strejkrätten var historisk. Men kommer den göra skillnad? Enligt Transportföretagens vd Mattias Dahl kommer den förändra möjligheterna att genomföra konflikter. Men för hans del är inte konflikten över. ”Hamnarbetarförbundet vräker in förhandlingsframställningar”, säger han.

APM Terminals: Vi har lagt hamnkonflikten bakom oss

”Vi upplever inte att det är någon konflikt”, säger APM Terminals vd Henrik Kristensen. Han gläds över att arbetsmarknadens parter har enats om en ändring i konflikträtten. Och i containerterminalen i Göteborgs hamn är konflikten historia, menar han.

Ylva Johansson: Parternas förslag går före alla andra förslag

Under tisdagen presenterade fack och arbetsgivare sitt förslag till ny lagstiftning kring strejkrätten. Nu kommenterar arbetsmarknadsminister Ylva Johansson förslaget. ”Ett styrkebesked för den svenska modellen”, säger hon.

Parterna överens om strejkrätten

Fack och arbetsgivare har kommit överens om ett lagförslag som stoppar stridsåtgärder som inte syftar till att uppnå kollektivavtal. Den typ av konflikter som uppstått i Göteborgs hamn ska inte längre bli möjliga. ”Företag som omfattas av kollektivavtal kan räkna med fredsplikt”, säger Svenskt Näringslivs vice vd Peter Jeppsson i ett pressmeddelande.

Uddeholm: Hamnkonflikten kan ha kostat oss 100 miljoner

20 miljoner kronor i direkta kostnader. Så mycket har stålföretaget Uddeholm förlorat på Hamnkonflikten i Göteborg. Men räknas ”badwill” in kan förlusterna vara så stora som 100 miljoner kronor, enligt företagets vd Johnny Sjöström. ”Man känner sig maktlös”, sa han på ett seminarium.
Visa fler