Ylva arm
Foto: TT

Ylva Johansson: Tveksamt om det är förenligt med svenska modellen

Publicerat av Stina Bengtsson

”Arbetsmarknadsutskottets utlåtande ligger inte långt från min egen åsikt”. Det säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson till Arbetsmarknadsnytt i en kommentar till att samtliga riksdagsledamöter har kört över regeringen kring sociala pelaren.

Tidigare idag skrev Arbetsmarknadsnytt om att ett enigt arbetsmarknadsutskott har sagt nej till det första steget i det arbete som är kopplat till den sociala pelaren.

Men arbetsmarknadsminister Ylva Johansson menar att ärendet inte handlar om den sociala pelaren och att kommissionen hade kunnat lägga förslaget även om den sociala pelaren inte fanns.

– Den sociala pelaren innehåller inga lagförslag, men däremot kan pelaren innebära ny lagstiftning, säger hon till Arbetsmarknadsnytt.

Inför det toppmöte som Stefan Löfven bjöd in till i november framfördes många farhågor från såväl politiskt håll som från myndigheter, fackförbund och arbetsgivarorganisationer om att den sociala pelaren skulle innebära ny lagstiftning som skulle hota den svenska modellen. Men Ylva Johansson menar att det är två olika saker.

– Det här är förslag som har varit på gång länge och jag är inte särskilt förvånad över arbetsmarknadsutskottets slutsats. Deras utlåtande ligger inte långt från min egen åsikt, säger hon.

– Det är tveksamt om det här förslaget är förenligt med den svenska modellen. Det behövs ett antal klargöranden och förändringar i det, konstaterar Ylva Johansson.

Stina Bengtsson

Publicerad av Stina Bengtsson den 2018-02-20 - 19:07  #Politik #Svenska modellen #Kollektivavtal