Ylva Johansson, (S)
Foto: Maja Suslin/TT

Ylva Johansson får migrationsansvar i EU

Publicerat av TT

Ylva Johansson (S), som fram till nu varit svensk arbetsmarknads- och etableringsminister, föreslås få ansvar för migrations- och inrikesfrågor i nästa EU-kommission.

Ordförande Ursula von der Leyen har nu presenterat sin laguppställning.

Den svenska ledamoten får därmed i princip samma portfölj som företrädaren Cecilia Malmström hade 2010–14. Under nuvarande kommission har grekiske Dimitris Avramopoulos haft ansvar för de här frågorna.

På förhand hade Ylva Johansson själv listat alla möjliga områden som viktiga och intressanta när hon träffade sin blivande chef von der Leyen i slutet av augusti.

– Det är viktiga frågor den kommande mandatperioden, naturligtvis. Det är klimatomställningen. Det är digitaliseringen. Det är alla de utmaningar och hot som finns mot rättsstatens principer och delvis också mot europeiska värderingar. Det är behovet av bättre trygghet och säkerhet, att agera mot internationell kriminalitet. Det är stora utmaningar som ligger framför oss och som den här kommissionen måste hantera på ett bra sätt. Och där hoppas jag att jag med mina erfarenheter kan bidra, sade Johansson.

Innan Ylva Johanssons arbetsområde är helt spikat måste hon och övriga kommissionärer godkännas av EU-parlamentet. Det sker via utskottsförhör och senare en omröstning i slutet av oktober.

Den nya kommissionen ska tillträda den 1 november.

Fakta

Sedan EU-inträdet 1995 har endast kvinnor suttit som svenska ledamöter i EU-kommissionen:

1995–99 Anita Gradin (S): rätts- och inrikeskommissionär.

1999–2004 Margot Wallström (S): miljökommissionär.

2004–10 Margot Wallström: vice ordförande och ansvarig för institutionella relationer och kommunikation.

2010–14 Cecilia Malmström (L): inrikeskommissionär.

2014–19 Cecilia Malmström: handelskommissionär.

2019– Ylva Johansson (S): migration- och inrikeskommissionär.

Kommissionären nomineras av regeringen, men representerar sedan inte Sverige i själva kommissionen. Arbetsuppgiften fastställs av kommissionsordföranden.

TT

Publicerad av TT den 2019-09-10 - 12:31  #Politik