Logo
Logo
Nyhet13 september 2016 - 11:09

"Vi inom 6F har blivit en ny maktfaktor"

Just nu pågar tuffa ansträngningar för att få ihop en LO-samordning, men flera vittnar om djupa sprickor. 6F-förbundet Fastighets Jari Visshed säger sig stå bakom samordningen, men höjer samtidigt en varningsflagg om samarbetet spricker. "Då står vi rent beslutsmässigt inte bakom märket", säger han.

LO klar
Foto: Robin Haldert / TT

När LO-samordningen sprack förra året varnade bedömare för kaos, huggsexor och konflikter. Till viss del fick de rätt, medger Jari Visshed, tredje förbundsordförande i Fastighetsanställdas förbund.

– Avtalsrörelsen blev rörigare än om vi hade haft samordnande förhandlingar, det får man säga. När det inte fanns någon LO-samordning blev det naturligt för oss att samordna oss inom 6F, vi hade ju ett nära samarbete sedan tidigare. Annars hade vi ju stått helt för oss själva, säger han.

Konstellationen 6f(Fastighets, Byggnads, Seko, Målareförbundet och Elektrikerna) hamnade snabbt i fokus i avtalsrörelsen eftersom de tydligt uttryckte att de inte var bundna av det så kallade märket. Men att det var 6F som spräckte LO-samordningen är inte sant, menar Jari Visshed.

– Jag tycker att det börjar bli lite historieförfalskning kring vad som hände. Vi tillhörde ju dem som sade ja till LO-samordningen, och trots att samordningen sprack fortsatte vi att stå bakom Kommunals satsning på undersköterskorna. Men i efterspelet upplever jag att 6F har blivit gossen Ruda i historien, det tycker jag är oförtjänt, säger han.

6F krävde initialt löneökningar på 3,2 procent i ettåriga avtal i 2016 års avtalsrörelse, vilket alltså låg betydligt högre än industrifackens krav på 2,8 procent. Även efter att industrin hade kommit överens om ett märke på 2,2 procent fortsatte 6F att kräva mer, vilket skapade spänningar, inte minst mellan 6F och IF Metall. Och spänningarna följer sannolikt med in i nästa års avtalsrörelse. Enligt Anders Ferbe, IF Metalls ordförande, handlar nu mycket om att försvara rådande lönebildningsmodell från de attacker som sker. ”Har vi inte kvar en lönebildningsmodell där industrin sätter märket blir många andra diskussioner meningslösa”, sade han nyligen i en artikel på Arbetsmarknadsnytt.

Utan en LO-samordning tappar märket i status, menar Jari Visshed.

– Rent beslutsmässigt står vi då inte bakom märket. Då måste vi antingen ta matchen själva eller hitta kompisar bland de andra förbunden, och för oss har den processen varit väldigt naturlig, säger han.

Jari Visshed medger att åsikten inom 6F är att industrifacken med IF Metall i spetsen borde ha kunnat få ut mer i tidigare löneförhandlingar.

– Ja, den åsikten finns. De har ju inte tagit ut hela löneutrymmet. I årets avtalsrörelse låg de flesta upp på tre procent, men det blev 2,2 procent. Det är klart att det finns en frustration. Överskottet försvinner ju inte utan tillfaller bara andra grupper än vår, samtidigt som lönegapen växer, säger han.

Vissa menar att det här bara handlar om en intern maktkamp mellan er och IF Metall?

– Jag vet inte. Jag kan väl tycka att IF Metall och de andra förbunden som är märkessättare måste vara mer lyhörda för vad andra tycker och tänker inom LO. Det ingår i deras roll. Vi andra får ju äta det som de gör, eftersom arbetsgivarna är väldigt samordnade, säger han.

Traditionellt har det handlat om de stora i LO-familjen som IF Metall och Kommunal, betonar han. Men nu blåser förändringens vindar, menar han.

– Nu har vi inom 6F blivit en ny maktfaktor, och det kommer säkert att ta ett tag innan alla förhåller sig till det. Vi har varit ganska beskedliga tycker jag.

Trots spänningar tror Jari Visshed att det finns goda möjligheter att få ihop LO-samordningen denna gång.

– Det finns en frustration, åtminstone inom Fastighets, över att vi inte fick ihop samordningen förra gången. Jag hoppas att alla tycker att det blev stökigt, och att samordnade förhandlingar inom LO är bättre. Vi har inte riktigt börjat gå i klinch i frågan även om jag har sett en del kommentarer, säger han.

Bland annat har Anders Ferbe, ordförande IF Metall, uttryckt en viss skepsis: ”Konflikterna som fanns under förra hösten är inte lösta. Om samma diskussioner påbörjas nu, ser jag små förutsättningar för en LO-samordning”, sade han nyligen i en intervju med Arbetsmarknadsnytt. Även Kommunals förra ordförande Annelie Nordström vittnar i en artikel på Arbetet om kartellbildning, ”tuppfighting” och djupa sprickor inom LO-familjen.

Hur mycket kommer ni att kunna kompromissa för att få LO-samordningen att hålla?

– Vi är angelägna om samordningen och är beredda att lyssna på vad andra har att säga. Men vi vill ha någon form av låglönesatsning. Tar man bara ut en rak procentsats kan man ifrågasätta vad vi ska finnas för, säger han.

Har du förståelse för att det har blivit mycket diskussioner om att ni har försökt spräcka märket?

– Jag tycker att det är lite orättvist. Vi tog ju rygg på den rekommendation som LO och Svenskt Näringsliv gick ut med efter handelns uppgörelse, som innebar att det även fanns ett märke på 590 kronor. Det blev den låglönesatsning som vi hade förordat, och som måste finnas med i en eventuell LO-samordning, säger han.

Men att Svenskt Näringslivs och LO:s gemensamma utspel innebar att det fanns två märken är rent felaktigt, markerar Peter Jeppsson , vice vd på Svenskt Näringsliv. ”Det finns bara ett märke. Oavsett om man ger ut löneökningen i kronor eller i procent så är det 2,2 procent som är märket”, sade han nyligen i en intervju på Svenskt Näringslivs hemsida. Att hemmamarknadsförbunden inom 6F inte är konkurrensutsatta på samma sätt som industrin håller Jari Visshed till viss del med om. Men samtidigt påpekar han att märket kan vara i fara om LO-samordningen spricker även denna gång.

– I grunden tycker jag att det är rimligt att den konkurrensutsatta industrin sätter nivån, vi ska inte prisa ut oss från marknaden. Jag kan också vara nervös över att alla börjar köpa finsk skog istället, eller vad det nu kan vara. Men jag tycker att det är bättre att LO processar fram hur stort löneutrymmet är. Får vi inte en LO-samordning kommer vi likt förra avtalsrörelsen att göra våra egna samhällsekonomiska bedömningar, säger han.

#Avtalsrörelse#Avtalsrörelse#LO
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist