Dan Johansson, Linde maskiner
Foto: Pavel Koubek/TT

"Sedan i tisdags förra veckan har vi ingen produktion, inga utleveranser och inga kunder som efterfrågar våra produkter. Vi har inte fakturerat en krona sedan dess", säger Dan Johansson på Linde maskiner i Lindesberg.

”Vi gick från 100 procent till 0 på två dagar”

Publicerat av Karin Myrén

Inom två dagar meddelade alla Linde Maskiners kunder att de stänger ner. ”Sedan i tisdags förra veckan har vi ingen produktion, inga utleveranser och inga kunder som efterfrågar våra produkter”, säger vd:n Dan Johansson som nu har korttidspermitterat alla fastanställda.

Linde Maskiner i Lindesberg tillverkar plåtkomponenter främst till AB Volvo och Scania men även till andra kunder internationellt som levererar till tung fordonsindustri.

När Dan Johansson, vd och delägare, den 13 mars mejlade kunderna och frågade om inte efterfrågan snart skulle påverkas av coronakrisen fick han lugnande svar.

Den 17 mars, bara fyra dagar senare, var katastrofen ett faktum. Inom två dagar hade samtliga kunder meddelat att de stänger sina fabriker. Några sa till och med att det inte var någon idé att de lastade nästa dags leveranser.

– Vi gick från 100 procent till 0 på två dagar. Sedan i tisdags förra veckan har vi ingen produktion, inga utleveranser och inga kunder som efterfrågar våra produkter. Vi har inte fakturerat en krona sedan dess. Intäkterna är noll.

Skickade hem alla anställda

Av de drygt 120 anställda har nio tillfälligt anställda varslats om för tidigt avslut och slutar om två veckor. Övriga 115 anställda är sedan den 25 mars korttidspermitterade.

Dan Johansson
Foto: Pavel Koubek/TT

"Vi valde att skicka hem alla anställda, både tjänstemän och verkstadspersonal, eftersom det inte finns något att göra", säger Dan Johansson på Linde Maskiner i Lindesberg.

– Vi valde att skicka hem alla anställda, både tjänstemän och verkstadspersonal, eftersom det inte finns något att göra. Alla inleveranser av material har stoppats och snart får vi inte in några betalningar – det här kommer att tära enormt hårt på likviditet och lönsamhet.

Han är dock övertygad om att världen kommer att efterfråga lastbilar igen men vet inte när och i vilken omfattning. Några kunder har sagt att de ska ha stängt tre veckor, andra sex, men ingen vet säkert.

– Jag är rädd för att vi inte behöver komma upp i samma takt direkt när vi så småningom startar igång igen och att vi då måste justera ner personalstyrkan.

”Ett stort svart hål”

Ägarna har försökt att hitta kortsiktig finansiering för förlusterna och likviditetstappen genom möjligheterna som regeringens krispaket har givit. Men coronakrisen kommer ändå att skapa ”ett stort svart hål” i företagets balans- och resultaträkning som måste lösas på sikt, konstaterar han.

– Men det får bli nästa pilsner. Nu gäller det bara att hålla företaget levande på en miniminivå så att vi kan betala löner och våra leverantörer.

Samtidigt upplever Dan Johansson att ledningen har gjort allt i sin makt för att minimera risken och att det just nu inte går att göra mer.

– Vi är livskraftiga i grunden men en situation utan intäkter klarar inga företag i längden.

Huvudleverantör i Italien

Sävsjöföretaget Orwak med 70-talet anställda tillverkar komprimatorer som pressar ihop avfall som wellpapp och plast. Merparten går på export och kunder är exempelvis butiker, logistikcenter och tillverkande industri.

Ett stort problem för Orwak är att huvudleverantören i Italien har stängt i och med corona.

Bengt Staude

"Vår leverantörskedja fungerar inte längre", säger Bengt Staude på Orwak i Sävsjö.

– Vår leverantörskedja fungerar inte längre och vi ser en kraftigt vikande orderingång. Sedan mitten av mars har beställningarna minskat snabbt i takt med att Europa stängts ner, säger Bengt Staude, vd på Orwak.

Några kunder är kvar och företaget har fortfarande material för vissa produkter och men bara för 4–6 veckor till. Med ett fåtal undantag är alla anställda korttidspermitterade sedan den 22 mars och jobbar bara två dagar i veckan.

– Nästa steg för oss blir varsel. Jag ser inte att vi kommer undan det. Vi utesluter inte att vi måste varsla redan nästa vecka men vi vet inte ännu på vilken nivå. Har vi inget att fakturera har vi inte råd med några utgifter.

Två år att komma tillbaka

När det väl är dags för återhämtning kommer ekonomin inte heller direkt tillbaka till det den var innan, konstaterar Bengt Staude. Bedömningen är att det kan dröja upp till två år innan företaget är tillbaka på 2019 års nivå.

– Det innebär att vi kommer att tvingas krympa vår verksamhet framåt – jag ser ingen annan väg. Det är bara att vänta och se.

”Tvärnit”

För Mekinor Metall i Kalix är den del som tillverkar mätsonder till stålindustrin ännu relativt opåverkad. Områdena gjuteri och skärande bearbetning har drabbats desto hårdare.

Inom gjuteridelen, med USA som en stor marknad, har orderingången minskat med runt 40 procent under den senaste månaden.

Lennart Ohlson (002)

"Har vi inte fått in några order på måndag vidtar vi korttidspermitteringar direkt", säger Lennart Ohlson på Mekinor Metall i Kalix.

– Där är det tvärnit just nu och vi vet inte hur det kommer att se ut framåt. Även inom skärande bearbetning har orderingången minskat med 40–50 procent. säger Lennart Ohlson, vd och delägare.

Före coronakrisen hade företaget 14 anställda. Nu har tre personer sagts upp och en anställd hyrs tillsvidare ut till ett annat företag.

Orderingång handlar om dagar

Normalt brukar företaget se orderingången för 6–8 veckor framåt men nu handlar det om dagar, förklarar Lennart Ohlson. Han vill vänta så länge det går med korttidspermitteringar men ökar inte volymerna snart kan det ändå bli aktuellt.

– Idag, tisdag, är det tomt på ordrar från och med måndag. Så länge det kommer in order som sysselsätter våra anställda kör vi på. Men har vi inte fått in några order på måndag vidtar vi korttidspermitteringar direkt.

Personalen som kan komma att beröras av korttidspermittering har redan vidtalats om i vilken ordning det i så fall kommer att ske.

– Så länge det ändå fungerar gör vi inget. Vi vill helst inte bränna av alla raketer direkt. Om det rullar på som nu klarar vi oss till årsskiftet men vi kommer att blöda oavsett. Det här tar på vårt kapital, säger Lennart Ohlson.

Karin Myrén

Publicerad av Karin Myrén den 2020-04-01 - 07:27  #Coronakrisen