Logo
Logo
Nyhet6 november 2020 - 15:11

Varningen: Strejk inom handeln kan fördjupa coronakrisen

Personer i riskgrupper kan komma att tvingas till butiken istället för att sköta inhandlingen online vid en strejk inom handeln, varnar företagare. ”Det känns oansvarigt av fackförbundet när man ser på riskerna”, säger en Ica-handlare som Arbetsmarknadsnytt har talat med.

Peter Jonsson på Ica Kvantum i Skellefteå varnar för att kunder som tillhör riskgrupper nu ska behöva komma in i butiken istället för att få sina varor hemlevererade.Foto: TT

– Nästa fredag, då strejken planeras, kommer de 5 500 kunderna jag vanligtvis har på fredagar att behöva trängas in i de två andra av ortens butiker, som redan i normala fall är ganska trånga på fredagar. Det känns oansvarigt av fackförbundet när man ser på riskerna.

Det säger Peter Jonsson, som äger Ica Kvantum i Skellefteå, en av de butiker som fackförbundet Handels har valt ut att varsla om strejk. Han är mycket bekymrad över hur en strejk skulle slå mot kunderna.

Trängsel är inte det enda bekymret, menar Peter Jonsson. Strejken kommer också att slå mot de riskgrupper som i dag handlar online från butiken.

– Jag har 100 online-kunder om dagen. Vi har beräknat att 60–70 av dem tillhör riskgrupper då många av dem är äldre. Visserligen finns det flera livsmedelsbutiker som har online-service på orten, men de är redan hårt belastade.

– Många ur riskgruppen kan med stor sannolikhet att komma att behöva besöka butiken fysiskt, förklarar han.

Och i grannstaden Piteå är det ännu värre.

– Jag har en kollega i Piteå, som också driver Kvantumbutik, och som också är varslad. Det är den enda online-handlaren på orten, säger Peter Jonsson.

Men vad tycker han då om de krav som Handels ställer om löneökningar som går utöver industrins märke?

– Självklart ska anställda ha en rimlig lön. Men handelslönerna har gått upp ganska bra över tid.

De krav som Handels ställer är en låglönesatsning utöver de 5,4 procentiga kostnadsökningar under 29 månader som industrins parter har enats om är märket, lönenormeringen på svensk arbetsmarknad. Svensk Handel har gått med på en låglönesatsning, men menar att den ska ligga inom de överenskomna 5,4 procenten.

– 5,4 procent är en stor ökning, men jag lägger ingen värdering i vem som har rätt i förhandlingarna. Det kan Svensk Handel svara på, säger Peter Jonsson.

Hyllor kan stå tomma

Fackförbundet Handels har även varslat ett stort antal lager om strejk. Det innebär att distributionen till många butiker, många fler än de som faktiskt är uttagna i konflikten, kan påverkas. Hyllor kan komma att stå tomma när varorna inte når ut. Ett av dessa lager är Icas varulager i Kallhäll, som distribuerar matvaror till Ica-handlare i hela Stockholmsområdet.

Men Ica är inte den enda livsmedelsdistributören som är varslad om strejk. En annan är grossisten Dagab, vars lager i Hisings-Backa också finns på Handels lista. Dagab ansvarar för livsmedelsdistributionen till bland annat Willys och Hemköp.

Magnus Törnblom är presschef på Axfood som äger Dagab. Han vill inte berätta i detalj hur de drabbas, utan hänvisar till arbetsgivarorganisationen Svensk Handel, som representerar dem i förhandlingarna. Men han uttrycker ändå besvikelse över att det inte går att nå en överenskommelse i det svåra läget som är just nu.

– Det är alltid olyckligt om man inte kommer överens i avtalsfrågor. Och just nu, i rådande pandemisituation, är det såklart extra olyckligt om vi skulle hamna i en konflikt, säger han.

Företaget vill med tanke på ämnets känsliga natur inte utveckla vilka konsekvenser det får för just Dagab.

– Vi analyserar just nu varslet och dess potentiella konsekvenser, säger Magnus Törnblom.

Strejk kan slå mot största Ikea-varuhuset

Ytterligare ett företag som står på Handels lista är Ikea. Det är Ikeas största varuhus, butiken i Kungens Kurva söder om Stockholm, och distributionscentralen i Torsvik i Jönköping, som båda är varslade om strejk.

– I Kungens kurva arbetar 900 och i distributionscentralen i Torsvik arbetar 1 300 personer. Varslen omfattar detalj-, lager- och e-handelsavtalen, men exakt hur många av de sammanlagt 2 200 personerna som påverkas vet vi inte i nuläget, säger Mattias Hennius, som är presschef på Ikea.

Orsaken till att det inte går att säga exakt hur många som påverkas är att det är oklart hur många av medarbetarna som är medlemmar i Handels.

Mattias Hennius är mycket bekymrad över att en konflikt uppstår i ett läge som han betecknar som krisartat.

– Den svenska handeln går igenom en historiskt tuff kris just nu. Därför har vi, från Ikeas sida, stora förhoppningar om att båda parter i detta läge tar sitt ansvar så att vi kan undvika konflikt, säger Mattias Hennius.

Hur skulle ni påverkas vid en strejk?

– Naturligtvis skulle det påverka både vår verksamhet och våra kunder på ett negativt sätt.

Fakta om strejkvarslet

Handelsanställdas förbund har varslat 22 arbetsplatser runtom i landet om strejk. De drabbade företagen har sammantaget cirka 5 000 medarbetare. De uttagna arbetsplatserna är:

Butiker (Detaljhandelsavtalet)

 • Beijer Bygg Hantverkaregatan 6, Arlöv
 • ICA Maxi Strandridaregatan 10, Trelleborg
 • City Gross Stormgatan 14, Halmstad
 • Bauhaus Brännaregatan 2, Hyllinge
 • City Gross Sambandsvägen 4, Växjö
 • Hemköp Gussarvsgatan 23, Hedemora
 • ICA Maxi Västra Svedengatan 12, Linköping
 • Bauhaus Hallsta Gårdsgatan 1, Västerås
 • IKEA Kungens Kurva Mondulvägen 1, Stockholm
 • Biltema Ingenjörsgatan 9, Gävle
 • Willys Terminalvägen 3 A, Örnsköldsvik
 • ICA Kvantum Kronbodgatan 4, Skellefteå
 • ICA Kvantum Hamngatan 7, Piteå

Lager och e-handel (Lager och e-handelsavtalet)

 • Jula Julagatan 2, Skara
 • Grönsakshallen Röinge, Hässleholm
 • IKEA Möbelvägen 14, Jönköping
 • Ahlsell Terminalgatan 3, Hallsberg
 • H&M Hultgatan 47, Borås
 • ICA Mejerivägen 2, Järfälla
 • Dagab Exportgatan 53, Hisings Backa
 • Havilog Synnerödsvägen 9, Göteborg
 • Martin & Servera Varggatan 6, Enköping

Om parterna inte kommer överens bryter strejken ut fredagen den 13 november klockan 10.

#Avtalsrörelse#Coronakrisen#Avtalsrörelse#Coronakrisen#Handels#Svensk Handel#Industriavtalet#Svenska modellen#Kollektivavtal
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist