Assistans
Foto: TT

Vårdföretagarna: "Vill inte se medarbetare stå utan trygghet"

Publicerat av Stina Bengtsson

Vårdföretagarna och Kommunal har tecknat nytt kollektivavtal för 40 000 personliga assistenter. ”Vi hade inte mycket till val när Kommunal var redo att låta sina medlemmar hamna utan de skydd och rättigheter som kommer med kollektivavtal”, säger Vårdföretagarnas förbundsdirektör Inga-Kari Fryklund.

Förhandlingarna mellan Vårdföretagarna och Kommunal har pågått under lång tid. Arbetsmarknadsnytt har tidigare skrivit om hur ersättningarna för personlig assistans inte har ökat i takt med löneökningarna och att många företagare nu oroar sig för framtiden .

I förra veckan varslade Kommunal om konfliktåtgärder, som skulle ha trätt i kraft idag, den 8 september. Men igår valde Kommunal istället att säga upp avtalet med avsikt att inte teckna något nytt. Enligt Vårdföretagarna skulle det innebära att 40 000 personliga assistenter skulle stå utan avtal från och med den 15 september.

– Jag är väldigt förvånad, normalt brukar facken kräva kollektivavtal för sina medlemmar inte avskaffa dem. I den situationen blev vi tvungna att teckna ett avtal som riskerar att leda till att seriösa och välskötta företag tvingas bort från den svenska modellen och kollektivavtal. Vi vill inte se 40 000 av våra företags medarbetare stå utan den trygghet kollektivavtal ger, säger Inga-Kari Fryklund i ett pressmeddelande.

Avtalet är på märket, det vill säga kostnadsökningar med 6,5 procent över tre år. Under tiden går det att säga upp avtalet, vilket har varit viktigt för Vårdföretagarna eftersom det är oklart hur assistansersättningarna kommer se ut i framtiden.

– Det känns bra att vi lyckades få igenom ett avtal med Vårdföretagarna inom ramen för industrimärket utan att ta till konflikt, säger Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund i ett pressmeddelande.

Stina Bengtsson

Publicerad av Stina Bengtsson den 2017-09-08 - 13:28  #Avtalsrörelse