Logo
Logo
Nyhet21 april 2020 - 15:04

Valde fel bolagsform – nu nobbas de krishjälp

De hade alla stadig inkomst för två månader sedan. Nu närmar sig alla personlig konkurs – för att de har enskilda firmor. ”Det blev en rejäl kalldusch”, säger showartisten Lotta Källström.

Tatiana Boret-Olsson, Lotta Källström och Christian Nissen driver alla enskilda firmor och har därför inte rätt till korttidspermittering
Tatiana Boret-Olsson, Lotta Källström och Christian Nissen driver alla enskilda firmor och har därför inte rätt till korttidspermittering. Christian Nissen har nu anmält regeringen till Diskrimineringsombudsmannen.Foto: Privat + Fotograf Satu

Hade de valt aktiebolag hade de kunnat få ta del av korttidspermitteringen, som är det viktigaste av de stöd som regeringen har presenterat. För de tre enskilda näringsidkare som fPlus/Arbetsmarknadsnytt har talat med är de övriga stöden alldeles för svåra att ta del av eller alldeles för små för att göra någon verklig skillnad. Inte ens a-kassan är möjlig att ta del av, såvida inte de är beredda att offra sitt företag.

– Det är ren diskriminering. Det är en väl identifierbar grupp i samhället som blir utan det stöd som verkligen hade kunnat göra skillnad, säger Christian Nissen, som har drivit konsult- och utbildningsverksamhet inom riskanalys sedan 1974.

Anmält till DO

Med anledning av regeringens agerande har han nu skickat in en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen och även startat Facebooksidan Diskriminering av enskild firma.

Christian Nissen har kunder inom de delar av industrin som har tvärnitat i coronakrisens spår. Alla hans uppdrag är inställda under våren.

– Det är tvärnit. Jag har betalat skatt som alla andra genom åren, men jag får knappt något tillbaka nu när det verkligen gäller. I dag får jag ut 8 500 kronor i månaden i plånboken från de statliga pensionssystemen, säger han.

Många exempel

Det är inte svårt att hitta fler exempel. Det finns 400 000 registrerade enskilda firmor i Sverige. Listan kan göras lång: konsulter, frisörer, taxichaufförer, artister, frilansare, med mera.

Ett av de viktigaste företagsstöden som har presenterats är möjligheten till korttidspermittering på grund av arbetsbrist. Den ensamföretagare som driver verksamheten som aktiebolag har möjlighet att korttidspermittera sig själv, och därmed få bidrag från staten för sin lön. Men den som driver sitt företag som enskild firma har inte den möjligheten.

Kan behöva sälja huset

Lotta Källström, som har jobbat som artist i 30 år. Både hon och hennes man arbetar i underhållningsbranschen, med bland annat företagsevent, konserter, jubileer, födelsedagar, bröllop och dop. Men alla beställningar har upphört.

– En kollega i branschen, som driver sin verksamhet som AB, berättade att det fanns stöd att få om man gick in på Tillväxtverkets hemsida. Lättad gick jag in och skulle läsa om dem. Men det blev en rejäl kalldusch när jag insåg att inga av stöden gällde dem som drev enskild firma, säger Lotta Källström.

Hon och hennes man lever nu på sina besparingar, men de kommer snart att ta slut. Nu har de börjat räkna på hur många månader de klarar sig utan att behöva sälja sitt hus.

– Jag har tur som har kunnat hoppa in på timma i en matbutik, men det räcker inte långt. Det är jätteläskigt. Vi tar våra insparade pensionspengar nu, men det innebär ju att vi bara förskjuter eländet. Det är förfärligt att det ska hänga på vilken företagsform man ha valt, säger hon.

Oro för dottern

För eventfotografen Tatiana Boret-Olsson från Stockholm är läget kanske ännu mer kritiskt. Hon drabbades tidigt av krisen då många av hennes kunder är internationella företag med säte i Tyskland och södra Europa, bland annat bilindustrin. Hon fotograferar under deras event i Sverige, men de ställde in sina arrangemang med början redan i februari. Även övrig form av fotografering är det mycket låg efterfrågan på.

– I början av mars hade jag hela våren inställd och nu ser jag även att inledningen av hösten är inställd. Det är under denna tid jag i regel har min allra största omsättning, säger hon.

Hon har en dotter boende hos sig halva tiden och hon är mycket orolig över hur hon ska kunna försörja sig själv och henne. Hon söker en rad andra arbeten men har ännu inte fått napp. Nu närmar hon sig personlig konkurs.

– När man driver enskild firma är du och bolaget en och samma juridiska person. Går företaget åt skogen så är det du personligen som drabbas, säger hon och berättar att den lilla besparing hon hade tog slut i mars.

Måste offra företaget

Enligt reglerna har du möjlighet att få a-kassa som egen företagare, men i så fall måste du antingen avregistrera din firma helt och hållet eller ”lägga den vilande”. Det innebär att du inte får ha några kundkontakter, din hemsida måste släckas ner och du måste definitivt ha upphört med din verksamhet.

– Om jag ska få utnyttja a-kassan skulle det i princip innebära att jag måste offra företaget. Om jag inte får göra några som helst åtgärder eller knyta några kontakter under den tid jag inte har några uppdrag så skulle det innebära att jag tappar alla mina kunder, säger Tatiana Boret-Olsson.

Måste gå fem år

Med anledning av coronakrisen har regeringen föreslagit att en regel om att det måste gå fem år innan ett nytt uppehåll ska göras för att få en ny a-kasseperiod beviljad. Men reglerna för företag i vila kvarstår.

– Jag tycker det borde vara tillåtet att åtminstone hålla sina kundkontakter varma under perioden, säger Tatiana Boret-Olsson, som har betalat in till pengar till a-kassan de senaste åtta månaderna.

Hon får medhåll av Lotta Källström, som även hon har betalat in a-kassa under längre tid, men som inte kan ta del av den utan att tappa sina kunder.

– Jag har betalat in till det allmänna i alla år. Jag har också betalat in till a-kassan. Men det tycks inte hjälpa mig nu. Det låter så glamoröst att vara egen företagare, men som det känns nu är det vi som är de stora förlorarna, säger Lotta Källström.

Regeringen hänvisar vidare

fPlus/Arbetsmarknadsnytt har bett om en intervju med finansminister Magdalena Andersson, men hon har inte gått att nå. Finansministerns pressekreterare Johan Ekström säger att mycket av regeringens krispaket också omfattar enskilda firmor.

– De har möjligheten att få tillbaka skatt genom utökad avsättning till periodiseringsfond, möjlighet att få anstånd av skatteinbetalningar, tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter, statlig företagsakut och ökade lånemöjligheter via Almi. Att de inte kan ta del av stöd är en myt och jag tycker att din frågeställning är oseriös, säger han.

Men på frågan varför korttidspermittering bara gäller aktiebolag och inte enskilda näringsidkare hänvisar han i stället till Tillväxtverket som har uppdraget att administrera stödet.

”Upprörande”

Tatiana Boret-Olsson är inte imponerad.

– Svaret är upprörande. Lättnader i beskattningen är helt verkningslöst då inkomsten är noll och där inte finns något att taxera. Vad gäller anstånd så skjuter det bara bördan på framtiden. Och det finns inga banker som är villiga att låna ut några pengar till konkursmässiga egenföretagare. Jag förhandlar just nu med Almi, men även om jag får hjälp så kommer jag ha ett lån där med hög ränta att betala tillbaka. Knappast någon långsiktig lösning för mig, säger Tatiana Boret-Olsson.

Skickar tillbaka frågan

På Tillväxtverket, som ju Magdalena Anderssons pressekreterare hänvisade till, skickar pressansvarige Niklas Kjellberg frågan tillbaka till politiken.

– Det är reglerat i lagen om vilka som har rätt till korttidsarbete. På frågan om varför ensamföretagare i enskild firma inte får korttidspermittera sig själv så hänvisar jag till de politiker som har fattat besluten, säger han.

Om ni märker att det finns en skevhet här, har ni då möjlighet att påtala det för berört departement?
– Det förs ständig dialog med departementet. Men som myndighet är det inte påverkansverksamhet vi arbetar med, utan vi tolkar och tillämpar lagstiftningen, säger Niklas Kjellberg.

#Coronakrisen#Företagsamhet#Politik
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist