Logo
Logo
Nyhet31 januari 2019 - 15:01

Utredningsförslag kan slå undan fötterna för hel bransch

Ett nytt förslag som siktar på att göra det dyrare att anställa tillfällig personal riskerar att slå undan fötterna på en hel bransch. ”Hela vår verksamhet bygger på den möjligheten”, uppger Cecilia Wingård, vd på en hotell- och konferensanläggning i Stockholm.

Regeringens utredare Anders Wallner föreslår att det ska bli dyrare att anställa på visstid. Nu rasar hotell- och restaurangföretagare.Foto: TT

Utredningen Hållbart arbetsliv över tid presenterades av Miljöpartiets tidigare partisekreterare Anders Wallner på torsdagen. Den innehåller flera förslag som skulle slå hårt mot företag som är beroende av att kunna anställa personal tillfälligt. Det säger flera företagare som Arbetsmarknadsnytt har talat med.

Ett av förslagen är till exempel att arbetsgivaravgiften för tillfälliga anställningar ska höjas. Motiveringen är att regeringen på så sätt kan ”stärka normen för tillsvidareanställning”. Det förslaget går helt emot januariavtalet som utlovar sänkta arbetsgivaravgifter.

Ingemar Eberstål driver restaurang i Falun. Han säger att de är beroende av att anpassa personalstyrkan efter säsong.

– Vi är som de flesta i den här branschen väldigt beroende av att kunna anpassa vår personalstyrka efter säsong och efterfrågan. Det är väldigt viktigt för oss, säger Ingemar Eberstål som driver restaurangen Banken Bar & Brasserie AB i Falun.

Försämrad konkurrenskraft

Hotel Tylösands konkurrenskraft skulle försämras om förslaget blev verklighet, tror vd Elisabeth Haglund.
Foto: Pamela

– Vår konkurrenskraft försämras om det blir dyrare att ta in personal vid behov. Vi är beroende av det, konstaterar Elisabeth Haglund, vd på Hotel Tylösand i Halmstad.

För Cecilia Wingård, vd på hotell- och konferensanläggningen Såstaholm utanför Stockholm, är det ett pussel att få till den rätta personalmixen. Hon beskriver hur det kan se ut.

Det är ett pussel att få ihop rätt personalmix, säger Cecilia Wingård på Såstaholm.
Foto: Robert Zachrisson

– Häromdagen hade vi till exempel 400 personer på lunch. De gästerna kan inte vänta till den ordinarie kvällspersonalen börjar sina skift klockan 15.00. Men imorgon har vi kanske 20 personer på lunch. Det är så det ser ut och hela vår bransch bygger på den flexibiliteten, säger hon.

Tillsvidareanställningar är norm

Niklas Beckman, arbetsrättsjurist på Svenskt Näringsliv, påpekar att tillsvidareanställningar redan idag är norm på den svenska arbetsmarknaden och att den därmed inte behöver förstärkas.

Tidsbegränsade anställningar står redan nu för bara 15 procent av alla anställningar, säger Niklas Beckman på Svenskt Näringsliv.

– Idag är redan omkring 85 procent av alla anställningar tillsvidare medan de tidsbegränsade anställningarna står för cirka 15 procent. Det är en fördelning som i princip har varit konstant sedan början av 2000-talet.

Svensk Handels förhandlingschef Thomas Undin sågar förslaget helt. Han menar att det är oklart och ofullständigt.

Förslaget är ofullständigt och oklart, menar Svensk Handels förhandlingschef Tomas Undin.

– Som det är skrivet är det rena gissningsleken hur utredaren tänkt att en arbetsgivare ska gå tillväga i en situation där man behöver minska antalet timmar men inte antalet anställda, säger han till Arbetsmarknadsnytt.

De företagare som Arbetsmarknadsnytt har talat med påpekar också att väldigt många unga personer arbetar i de företag och branscher som är beroende av att kunna anställa tillfälligt. Många gånger är de inte intresserade av en tillsvidareanställning.

– Jag kommer ihåg att jag, när debatten om den så kallade ”rätten till heltid” fördes för några år sen, frågade några av mina ungdomar om de var intresserade av en heltidstjänst. Det var de inte. Många unga idag vill ha en frihet som gör det möjligt för dem att resa eller börja plugga med kort varsel. Det gäller naturligtvis inte alla, men det perspektivet kan jag tycka ofta glöms bort i den här debatten, säger Cecilia Wingård.

Första erfarenheten av arbetslivet

– De uppskattar i min mening att det finns en viss flexibilitet i arbetslivet. Det går lättare att anpassa med deras livsstil. Ungdomar idag är inte heller kanske så rädda som man var förr då det ansågs väldigt viktigt med en fast anställning. Den ängsligheten finns inte idag. De vet att när de verkligen behöver ett fast jobb så finns det i de flesta fall, menar Ingemar Eberstål.

Flexibla jobb är också många gånger ingången till den första arbetslivserfarenheten och den första punkten på ett framtida CV.

De tillfälliga anställningar ger många ungdomar en chans att komma in på arbetsmarknaden, menar Eva Dunér på McDonalds i Göteborg.

– Att företag kan ha tillfälligt anställda ger väldigt många ungdomar en chans att komma in på arbetsmarknaden. Vi är i många fall förstagångsarbetsgivare. Den möjligheten för ungdomar borde ju snarare utökas än att inskränkas, menar Eva Dunér, som driver ett antal McDonalds-restauranger i Göteborg.

Det är en verklighetsbild som bekräftas av Niklas Beckman.

– Tidsbegränsade anställningar är den viktigaste vägen till ett fast jobb. Anställningsformen allmän visstid har lett till över en miljon tillsvidareanställningar de senaste tio åren, berättar han.

”Kontraproduktivt förslag”

Utredaren föreslår också att arbetstagare som blir erbjudna en nedgång i arbetstid på grund av arbetsbrist inte ska kunna sägas upp på grund av arbetsbrist om de inte går med på förslaget. Istället ska arbetstagaren kunna avvisa arbetsgivarens förslag och samtidigt behålla sin plats i turordningskön på sin arbetsplats.

Niklas Beckman pekar på att det idag finns en bred politisk överenskommelse om att arbetsrätten behöver moderniseras genom att det ska bli tillåtet att göra fler undantag från turordningsreglerna. Från det perspektivet är det ett kontraproduktivt förslag, menar han.

– Jag tycker att förslaget är så otidsenligt. Nu talar man ju till exempel om att reformera LAS. Det här förslaget känns som att dra klockan tillbaka mot hur arbetsmarknaden utvecklas, säger Eva Dunér.

I utredningens delbetänkande fanns även förslaget om den så kallade utvecklingsledigheten. Det innebär att en individ under ledig tid kan få ersättning för att ägna sig åt kompetensutveckling, liknande det tidigare friåret. Det har de fyra partierna som deltar i kommit överens om att genomföra och att kalla utvecklingstid.

#Arbetsgivaravgift#Arbetslöshet#Politik
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist