Lee Wermelin, Civilekonomerna, och Sofia Larsen, Jusek

Lee Wermelin, Civilekonomerna, och Sofia Larsen, Jusek.

Två fackförbund blir ett

Publicerat av Stina Bengtsson

De båda fackförbunden Civilekonomerna och Jusek ska slås ihop till ett. Det nya förbundet blir då det åttonde största fackförbundet i Sverige med runt 130 000 medlemmar.

Akademikerförbunden Civilekonomerna och Jusek tänker gå samman innan 2019 års utgång. Det meddelar förbundet i ett pressmeddelande idag, onsdag.

– Omvärlden och våra medlemmars behov förändras snabbt. Genom att bilda ett nytt förbund samlar vi kraften i våra organisationer. Det ger oss ännu bättre förutsättningar att skapa verklig medlemsnytta, säger Sofia Larsen, Juseks ordförande, i ett pressmeddelande.

Civilekonomerna organiserar akademiskt utbildade ekonomer. Juseks medlemmar är i huvudsak jurister, ekonomer, systemvetare, personalvetare, kommunikatörer och samhällsvetare. Båda förbunden är medlemmar i Saco.

Civilekonomernas ordförande Lee Wermelin menar att de båda förbunden har samma värdegrund och fackliga ideologi.

– Ett nytt förbund skapar en unik möjlighet att åstadkomma medlemsnytta, innovation och inflytande på riktigt, säger hon.

De båda förbundsstyrelserna har nu fattat ett inriktningsbeslut om att bilda ett stort förbund. Det skulle innebära att det nya förbundet blir Sacos näst största och det åttonde största totalt i Sverige. I runda slängar 130 000 medlemmar omfattas av förändringen.

Stina Bengtsson

Publicerad av Stina Bengtsson den 2018-10-24 - 14:46