Turismen återhämtar sig – mest i Halland

Publicerat av TT

Turismen börjar återhämta sig efter ett historiskt stort tapp, visar statistik om gästnätter från Tillväxtverket.

Men siffrorna är fortfarande svaga. Det totala antalet gästnätter i Sverige i maj var 2,3 miljoner, vilket är en minskning med 57 procent jämfört med maj förra året. Störst är minskningen för hotell, som tappade 72 procent av gästnätterna. Samtidigt har campingarna klarat sig ganska bra, med en minskning på ”bara” 20 procent.

”Statistiken för stugbyar och uthyrning av privata boenden börjar sakteliga klättra uppåt, liksom campingen. Det beror sannolikt på att det i dessa boendeformer är lättare att hålla avstånd och klara andra restriktioner för umgänget. Därtill blir det en effekt uppåt tack vare det så kallade svemestrandet - folk som normalt hade rest utomlands reser i stället i Sverige”, säger Kristian Seth, analyschef på Tillväxtverket, i ett pressmeddelande.

Procentuellt är minskningen störst i Stockholms och Gotlands län, och minst i Hallands och Kalmar län.

De svenska gästnätterna minskade totalt sett med 51 procent, medan de utländska gästerna minskade med 76 procent. När det gäller utländska gäster är det framför allt från Norge som turisterna börjar komma tillbaka. I april minskade gästnätterna från Norge med 84 procent, medan minskningen i maj ”bara” var 64 procent.

TT

Publicerad av TT den 2020-07-06 - 13:15