MSC Maya i Göteborgs hamn
Foto: Adam Ihse / TT / Kod 9200

Tungt rederi halverar i Göteborgs hamn

Publicerat av Stina Bengtsson

Storredaren MSC hotar att halvera sina bokningar i Göteborgs hamn, rapporterar Göteborgs-Posten. Orsaken är den utdragna hamnkonflikten.

– Det är till 100 procent hamnarbetarkonflikten som ligger bakom detta. Vi får så starka reaktioner från våra kunder att vi säkert kommer att göra en ganska stor bokningsreduktion till Sverige, säger MSC Swedens vd Morten Möller Weisdal till GP.

Hamnkonflikten i Göteborg har pågått under lång tid. Det är Hamnarbetarförbundet som kräver att företaget APM Terminals, som äger hamnen, ska skriva kollektivavtal med dem. Detta trots att APM redan har ett kollektivavtal med Transportarbetareförbundet. Regeringen har med anledning av konflikten tillsatt en utredning för att se över konfliktreglerna .

Nu har konflikten gått så långt att många företag har minskat eller hotar att minska sin kapacitet i hamnen. Arbetsmarknadsnytt har sedan tidigare skrivit om hur Stora Enso , Billerud/Korsnäs , SKF och mindre företag har fått dra ner på sina transporter till och från hamnen. Nu är alltså MSC, som är en av APM Terminals största kunder, näst på tur.

Enligt Morten Möller Weisdal ska företaget troligen halvera sina bokningar från och med någon gång i nästa vecka.

Stina Bengtsson

Publicerad av Stina Bengtsson den 2017-06-15 - 16:49  #Avtalsrörelse #Hamnkonflikten