samhallsbild
Foto: TT Nyhetsbyrån

Tuffa förhandlingar om Samhallavtalet

Publicerat av Daniel Mellwing

Just nu pågår förhandlingar mellan Almega och sju LO-förbund. På lördag löper Samhallavtalet ut. ”Den stora frågan är låglönesatsningen, precis som vid alla andra kollektivavtalsförhandlingar med LO-förbunden”, säger Per Gradén, förhandlare på Almega, under en kortare förhandlingspaus. "Vi är beredda på tuffa dygn", säger Leena Kyhlros, på IF Metalls förhandlingsenhet.

I princip samtliga varsel i årets avtalsrörelse har rört LO:s satsning på de som tjänar under 24 000 kronor i månaden, den så kallade låglönesatsningen eller insamlingsmodellen. På lördag löper Samhallavtalet ut, där en majoritet av de anställda tjänar under 24 000 kronor i månaden. Frågan aktualiseras alltså just på det här området, påpekar Per Gradén, förhandlare på Almega.

– Det som är den stora frågan är låglönesatsningen, precis som vid alla andra kollektivavtalsförhandlingar med LO-förbunden, säger han under en paus av intensiva förhandlingar.

– Av alla cirka 20 000 som jobbar i Samhall är det knappt 430 personer som når över 24 000 kronor, säger Leena Kyhlros, på IF Metalls förhandlingsenhet, på IF Metalls webbplats.

Almega Samhallförbundet förhandlar just nu med sju avtalsbärande LO-förbund. Det handlar om IF Metall, GS-facket, Handels, Hotell- och restaurangfacket, Seko, Fastighets och Kommunal.

Olika tolkningar

Sedan industrin kom överens den sista mars i år har märkets innehåll tolkats lite olika av arbetsgivare och fackförbund. Arbetsgivarsidan betonar att märket är 6,5 procent på tre år och inget annat. Alla kostnadsökningar utöver märket måste betalas med andra villkorsförändringar, så kallad motvaluta, så att det totala avtalsvärdet hamnar inom 6,5 procent.

Men vissa fackförbund hävdar att märket är 6,5 procent plus en låglönesatsning. Detta är precis vad som nu sker på Samhallavtalet.

– Vi är beredda på tuffa dygn. Men vi vet också att vi har våra kamraters stöd i ryggen, säger Leena Kyhlros, på IF Metalls webbplats.

Vad en låglönesatsning skulle kosta på Samhallavtalet vill Per Gradén inte spekulera i.

– Det har aldrig handlat om det, utan om vilken metodik som ska tillämpas, säger han.

I nuläget verkar parterna stå en bra bit ifrån varandra, men förhandlingar är inplanerade under onsdagen och torsdagen. Per Gradén stänger inga dörrar.

– Utgångsläget är att komma överens och hitta de bästa lösningarna för dem på Samhallområdet, säger han.

Daniel Mellwing

Publicerad av Daniel Mellwing den 2017-09-27 - 16:16