yrkeshogskola
Foto: TT

Tuff konkurrens lyfter yrkeshögskolan

Publicerat av Martin Berg

När det gäller att sätta folk i arbete spelar yrkeshögskolan i en liga för sig. Över 90 procent av eleverna fick jobb inom ett år efter examen. Nyckeln till framgång ligger i ett nära samarbete med näringslivet och att utbildningsplatserna är konkurrensutsatta.

Thomas-Persson_generaldirektor-

Thomas Persson

Förra året utexaminerades cirka 13 000 personer från landets yrkeshögskolor. Enligt en rapport från Myndigheten för yrkeshögskolan får 93 procent ett jobb inom ett år efter att de har tagit sin examen. Thomas Persson är generaldirektör för myndigheten.

– Jag tror att framgången ligger i att det ofta är lokala utbildningsföretag som i konkurrens tar fram utbildningarna tillsammans med yrkessamordnare och tillsammans jobbar de nära det lokala näringslivet. Sen spelat så klart den goda konjunkturen en viss roll och att vi har väldigt motiverade elever, säger Thomas Persson.

Stort kompetensbehov

Fredrik Voltaire är näringspolitisk expert på tjänsteföretagens arbetsgivarorganisation Almega. Deras medlemsföretag upplever, liksom många andra branscher, ett stort kompetensbehov just nu.

Fredrikw

Fredrik Voltaire

– När vi ställer yrkeshögskolan i relation till andra delar av utbildningssystemet som högskolan, gymnasium och andra vuxenutbildningar är yrkeshögskolan det system som har starkast koppling till arbetsmarknaden, säger han.

Även Fredrik Voltaire tror att framgången bakom yrkeshögskolan ligger i att utbildningarna tas fram i konkurrens.

– Vi gillar den modellen där olika utbildningsföretag tävlar med varandra i att ta fram utbildningar som sedan kvalitetsgranskas utifrån en rad olika parametrar.

Nackademin arbetar brett

Martina Lindgren är marknadschef på att av Almegas medlemsföretag, Nackademin i Stockholm. Hon arbetar aktivt med att ta fram utbildningar till bland annat Yrkeshögskolan.

– Vi arbetar väldigt brett. Det handlar dels om regelbundna möten med arbetsgivare. Vi har även företag representerade i ledningsgrupperna som styr våra utbildningar som tipsar oss om det är någon ny teknik på gång, eller var det kan uppstå ett kompetensbehov på grund av till exempel pensionsavgångar. Vi gör också egen research, säger hon.

– När vi väl har bestämt oss för att gå vidare med ett förslag på en utbildning stämmer vi av det väldigt noga med marknaden och olika arbetsgivare, fortsätter Martina Lindgren.

En miljard från regeringen

Och nu ska yrkeshögskolan växa. Regeringen lägger från och med 2018 cirka en miljard kronor på att öka antalet platser från dagens 30 000 till ungefär 45 000 fram till år 2021.

– De pengarna tillförs successivt och innebär bland annat att vi kommer att kunna erbjuda 525 utbildningar i höst jämfört med de 350 som vi erbjöd året innan, säger Thomas Persson.

Just nu är kompetensbristen stor i nästan alla branscher, men de som ger jobb snabbast är teknik och tillverkning, samhällsbyggnad samt hälso- och sjukvård. Utmaningen, som Thomas Persson ser det, är att hitta nya målgrupper till utbildningarna.

– Det handlar bland annat om att de som söker ska ha de rätta förkunskaperna. Till exempel är ett krav på samtliga våra kurser gymnasiekompetens. Det kan vara ett problem ibland, avslutar Thomas Persson.

Martin Berg

Publicerad av Martin Berg den 2018-02-21 - 15:44  #Kompetensförsörjning #Utbildning