Snabbspår djursjukskötare
Foto: TT + pressbild

Trots stor kompetensbrist: Snabbspår för djursjukskötare läggs ner

Publicerat av Stina Bengtsson

Alla som gick ut snabbspåret för djursjukskötare på Statens Lantbruksuniversitet (SLU) i Ultuna fick jobb direkt – och många fler djurskötare behövs. Men nu lägger SLU ner snabbspåret för nyanlända. Orsaken är brist på lärare. ”Det är bortkastade mänskliga resurser”, säger Lena-Liisa Tengblad, vd på SLA.

Snabbspåret för djursjukskötare vänder sig till invandrade veterinärer. Under ett år får de utbildning i bland annat det svenska regelverket och yrkessvenska, för att sedan kunna kliva rakt ut i en bransch med ett stort behov av kompetens.

– I Sverige får bara legitimerad personal utföra djursjukvård. Till exempel måste en djursjukskötare eller veterinär sköta narkosen vid alla operationer. Djursjukskötarna har en lång utbildning, motsvarande en sjuksköterskas i humansjukvården, berättar Lena-Liisa Tengblad, vd för SLA, Skogs- och Lantarbetsgivarförbundet.

Akut behov

På den ordinarie utbildningen för djursjukskötare finns 60 platser på SLU, som är den enda utbildningsanordnaren. Det akuta behovet i landet är 400 djursjukskötare och SLA uppskattar att det långsiktiga behovet är ungefär 1 200. Djursjukskötarna från snabbspåret skulle med sin kompetens bli ett välkommet tillskott hos landets veterinärkliniker.

– Det är en enorm efterfrågan, konstaterar Lena-Liisa Tengblad.

Snabbspåret för utländska veterinärer som ska arbeta som djursjukskötare i Sverige arbetades fram av SLU, SLA och Arbetsförmedlingen tillsammans. Det första året antogs 19 personer. En av dem valde att hoppa av, men resten fick jobb direkt efter utbildningen.

– Det har varit succé, säger Lena-Liisa Tengblad.

Saknas personal

I februari meddelade SLU att de inte kommer kunna fortsätta utbildningen. Skälet är att de inte har tillräckligt med personal.

– Det hade varit jätteroligt om man kunde göra allt samtidigt, men det finns ett begränsat antal personer som kan jobba med den här utbildningen, sa Margareta Stigson på SLU till Sveriges Radio i förra veckan.

– Det är väldigt sorgligt. Det är människor som får jobb och som är hett eftertraktade – och dessutom ger det dem en möjlighet att snabbt komma in på arbetsmarknaden inom ett område där de har sin kompetens, säger Lena-Liisa Tengblad.

Nu har SLA skickat ett brev till Arbetsmarknadsdepartementet och Näringsdepartementet. De framför i sitt brev en önskan om att de berörda departementen ska ”agera konstruktivt i ärendet” för att SLU ska kunna utöka antalet lärare. ”När detta snabbspår fungerar finns många vinnare, inte bara nyanlända som bergsäkert får verkligt kvalificerade jobb utan också företag som får ett hett eftertraktat tillskott av bristpersonal”, skriver SLA i sitt brev och konstaterar att om snabbspåret läggs ner finns bara förlorare.

– Välutbildade människor som kommer hit – ska de sitta fem-tio år och inte få jobba inom det de kan? Det är bortkastade mänskliga resurser, säger Lena-Liisa Tengblad.

Stina Bengtsson

Publicerad av Stina Bengtsson den 2018-03-26 - 17:06  #Kompetensförsörjning #Integration