Logo
Logo
Nyhet29 oktober 2020 - 14:10

Trots månader av väntan – företagen får inte stöd

Företagen väntar fortfarande på krisstöd som söktes för flera månader sedan. Frågor kring stöden har hamnat i limbo, enligt en expert. ”Det här driver inte bara företaget i konkurs utan även mig personligen”, säger en frustrerad företagare.

Tillväxtverket
Foto: TT

– Jag kommer snart bli galen, säger Stina Wallster, som äger Triften med restauranger, kaféer, konferensanläggning och bageri i Täby utanför Stockholm.

Hon är en av flera företagare som just nu vittnar om att krisstöd inte betalas ut, trots löften. Dagarna blir till veckor och veckor till månader och snart finns inte företaget mer, konstaterar hon.

Hans Peter Larsson, skatteexpert på FAR, anser att det just nu finns en oklarhet kring flera av stöden, som snabbt behöver redas ut.

– Allmänt kan man säga att villkoren för att få stöd är mer än lovligt vaga. Frågor kring stöden har hamnat i limbo. Man har hamnat mellan politiken som har satt upp allmänna regler och en tillämpande myndighet som har fått för lite kött på benen, säger han till fPlus/Arbetsmarknadsnytt.

Tappade 1,5 miljon

Innan coronapandemin slog till expanderade Stina Wallsters företag kraftigt. I februari öppnades den andra restaurangen i samma hus som ett nybyggt hotell – och det var premiär på Alla hjärtans dag. Men kort därefter kom de första avbokningarna och det dröjde bara några veckor innan hon hade förlorat omkring 1,5 miljoner kronor i omsättning.

– Under 2019 omsatte hela Triften drygt 6,2 miljoner kronor, varav en tredjedel kom från fest, event och catering, så förlusten är verkligen brutal, säger hon.

Stina Wallster ansökte om stöd för korttidspermittering för perioden 16 mars till sista april.

– Då kunde väl ingen drömma om att detta skulle pågå över sommaren och efter det. Då kändes 1,5 månad som en överblickbar period, så att jag skulle slippa återbetalningskrav, säger hon.

Pengarna betalades ut ganska omedelbart och hon kände att det var en stödåtgärd att lita på.

Men då var då och nu är nu

För att kunna ansöka om förlängning av stödåtgärden krävs att den första ansökan har stämts av och godkänts, till exempel så att arbetad tid för de som omfattas av stödet stämmer. Men beskedet drog ut på tiden eftersom regelverket vid tiden inte var helt klart för Tillväxtverket som administrerar stödet, berättar Stina Wallster. Under hela våren kom förtydliganden och avstämningen hanns helt enkelt inte med.

I mitten av juni öppnade Tillväxtverket för att avstämningen skulle kunna ske, men det har inte skett.

– Det var bara att bita i det sura äpplet och vänta och fortsätta att tro på att detta ändå skulle fungera, säger hon.

I samband med löftet om att Tillväxtverket skulle ta tag i avstämningen och ge besked fick Stina Wallster trots allt möjlighet att ansöka om förlängt stöd för maj och juni. Eftersom de första stödpengarna betalades ut så snabbt kunde hon inte drömma om att nästa utbetalning skulle dröja så länge.

– Det kändes tryggt att inte ansöka om en längre period än jag hade möjlighet att redovisa. Jag skulle även ges möjlighet att ansöka om ytterligare förlängning till och med mitten av september, om krisen skulle kvarstå, berättar hon.  

Fortfarande inga besked

Men idag, den 28 oktober, har Stina Wallster varken fått besked om avstämningen för det första stödet eller några pengar för sin ansökan om förlängt stöd.

– Jag har ringt till Tillväxtverket med en veckas mellanrum sedan i somras. Och de är ju gulliga som svarar, men de säger ju inget. Det känns hopplöst, säger hon och beskriver hur frustrationen växer mot den sega myndighetsprocessen. 

– Svaret jag har fått sedan i juli är att de har registrerat min avstämning, att min ansökan inkommit i rätt tid och att jag kommer att få besked när handläggningen är klar. Men handläggningen har nu pågått i nästan fyra månader, mitt i brinnande kris! För ett stöd som skulle skapa förutsättningar för mig att slippa säga upp medarbetare, undvika att göra människor arbetslösa och förhindra en konkurs, säger hon.

Stina Wallster är inte ensam om att känna sig trött, arg och besviken. Hon har sannolikt blivit grundlurad, som hon uttrycker det.

Lotta Gisenfeld Boman, vd på Sigtunahöjden, känner helt igen sig. Hon har också fått ersättningen för den första perioden, men sen har det tagit tvärstopp.

– Då vi fortfarande inte har fått avstämningen för den första permitteringsperioden mars-maj godkänd kommer vi inte vidare med nästa period för juni-augusti. Nu verkar det som att pengarna från första perioden ska räcka året ut, säger hon till fPlus/Arbetsmarknadsnytt.

– Därmed är vi bakbundna och kan inte lämna in avstämning för period nummer två och ansöka om ytterligare permitteringsstöd. Vi ringer till Tillväxtverket och ligger på, men de kan inte ge nya besked. Jag förstår inte hur det kan ta så lång tid, fortsätter hon.

Uppgivet

Krisen nöter på verksamhetens tillgångar och gör det svårt att blicka framåt, berättar Lotta Gisenfeld Boman. Ingen vet ju hur länge pengarna måste räcka. Precis samma visa är det för Stina Wallster.

– Hade jag vetat att det skulle dröja så här lång tid hade jag aldrig sökt om stöd, utan agerat genom att avveckla stora delar av min verksamhet och sagt upp majoriteten av mina medarbetare, säger hon.

Nu är Stina Wallster orolig för att inte kunna betala tillbaka de lån hon har tagit från företagets skattekonto innan tiden löper ut, och när räntan börjar ticka.

– Då kan jag bli personligt ansvarig för skatteskulderna. Det här driver inte bara företaget i konkurs utan även mig personligen.

”En riktig skitsituation”

Hon är uppgiven och vet inte längre vart hon kan vända sig.

– Jag har betalat löner, skatter och jobbat för att rädda mitt företag. Men nu finns det inte mer att ta av, och jag får ju fortfarande inga svar på var mitt ärende ligger i hanteringen, säger hon.

Samtidigt ser hon hur smitta och restriktioner sprids i landet. 

– Det är en riktig skitsituation alltså. Tiden går, men pengarna kommer aldrig.

Tufft när stöden löper ut

I den kontexten känner hon att det är provocerande att höra diskussioner om att korttidspermitteringarna ska fasas bort i slutet av året. fPlus/Arbetsmarknadsnytt rapporterade häromdagen om att nästan 600 000 anställda under 2020 har korttidspermitterats, i industrin handlar det om 172 000. Flera branscher har det tufft. Enligt regelverket gäller korttidspermitteringarna till sista december i år.

”Under de senaste veckorna har osäkerheten om den fortsatta utvecklingen ökat dramatiskt. Vi anser därför att regeringen måste förändra och förlänga några krisåtgärder. Det vore en klok försiktighetsåtgärd i ett osäkert läge”, skrev Svenskt Näringsliv i en hemställan till regeringen häromdagen.

Återkravsprocesser

Mitt i allt kaos kring stöden som inte har betalats ut har Tillväxtverket inlett återkravsprocesser mot omkring 2 000 företag. Främst handlar det om företag som har fått stöd och har gjort aktieutdelningar efter den 16 mars eller använt sig av koncernbidrag, men även andra.

”Principiellt kan man säga att vår inställning, även om vi gör individuella prövningar, är att företaget ska ha allvarliga ekonomiska svårigheter för att beviljas stöd”, sa Laura Brandell Tham, chef för affärsutveckling på Tillväxtverket nyligen till DN.

Hans Peter Larsson på FAR hakar upp sig på formuleringen ”Tillfälliga och allvarliga ekonomiska svårigheter”. Vad betyder det? Och vem bestämmer vad som är tillräckligt allvarligt?

– Formuleringen är vag och luddig. Det är olyckligt att det ännu inte har skapats någon praxis för vad begreppet betyder, säger han.

– Vi hade också sett positivt på om Tillväxtverket haft möjlighet att på samma sätt som Skatteverket löpande publicera ställningstaganden på sin hemsida för att skapa mer klarhet kring frågorna.

#Coronakrisen#Coronakrisen#Företagsamhet#Tillväxtverket#Arbetslöshet
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist