Jonas Grenfeldt, Panang
Foto: Panang

På kommunikationsbyrån Panang i Falun har grundaren och styrelseordföranden Jonas Grenfeldt tagit fram tio budord för att skapa trivsel på jobbet och ett kreativt lag.

Tio budord gav bästa arbetsmiljön

Publicerat av Henrik Sjögren

Goda relationer med kollegor är viktigast att för trivas på jobbet, enligt en undersökning. Detta har företagaren Jonas Grenfeldt tidigt insett. På hans byrå Panang AB i Falun uppmuntras och belönas beteenden som leder till större sammanhållning. Men som chef har han gjort klavertramp.

Hög lön, flexibla arbetstider eller extra semester – det brukar anses vara avgörande för hur människor trivs med sina jobb. Men en undersökning visar att detta är av underordnad betydelse. Den arbetsgivare som vill få sina medarbetare att trivas ska i stället satsa på goda relationer mellan kollegorna.

Undersökningen, som gjord av Demoskop på uppdrag av utbildningsföretaget Lernia, visar att goda relationer med sina kollegor är den överlägset viktigaste faktorn för att trivas med sitt arbete. Hela tre fjärdedelar, 74 procent, av de tillfrågade tycker att goda relationer till kollegor är viktigast. Endast sex procent anser att hög lön är viktigt.

Men det framträder även en dyster bild i undersökningen. Drygt var femte svensk skulle vilja ha fler vänner på jobbet. Elva procent av de tillfrågade har avstått från att byta jobb för att de inte vill ta risken att inte få goda relationer med nya kollegor. Många har helt enkelt svårt att få vänner på jobbet.

Provat många strategier

Detta har Jonas Grenfeldt, grundare och styrelseordförande i kommunikationsbyrån Panang i Falun, förstått sedan länge. Personligen har han alltid varit personligt intresserad av hur interaktion mellan människor påverkar arbetsmiljön.

– Jag har provat många strategier för personalnöjdhet vilket har gett mig erfarenheter som jag framgångsrikt använder mig av i min verksamhet. Men jag har också begått klavertramp, säger Jonas Grenfeldt.

Han har noterat hur mycket bättre gänget presterar när de trivs tillsammans. Hans erfarenheter har mynnat ut i ”Panangs tio budord” som han numera har inskrivet i anställningskontraktet. 

– Det kan låta paradoxalt att det ska behövas budord för att skapa ett kreativt och öppensinnat klimat. Men poängen är att reglerna är enkla och grundläggande. Det handlar bland annat om att inte ljuga, inte baktala, att vara snälla, med mera, säger Jonas Grenfeldt.

Budorden har också upplevts positivt av personalen, som anser att det är skönt att ha något att falla tillbaka på när det är risk för konflikt.

– Om någon skulle snacka skit om en kollega så har man kunnat hänvisa till våra regler, och säga ”du kommer väl ihåg att vi inte baktalar varandra här”, säger Jonas Grenfeldt.

Jonas Grenfeldt, Panang Kommunikation

– Om någon skulle snacka skit om en kollega så har man kunnat hänvisa till våra regler, och säga ”du kommer väl ihåg att vi inte baktalar varandra här”, säger Jonas Grenfeldt.

Volontärarbete på arbetstid

En åtgärd som fick uppmärksamhet i media var införandet av ledighet för att ta extra pauser under dagen. Pauser är viktigt för att kunna prestera, menar han.

Ytterligare en framgångsrik trivselmetod var att införa volontärarbete på arbetstid. Personalen får en timma i veckan, eller fyra sammanhängande timmar i månaden, att utföra något som de anser berikar andra människor. Detta under betald arbetstid.

– Alla har mått bra av detta. Det har knutit banden starkare till oss som arbetsgivare men också mellan oss i gruppen. Vi får chansen att göra gott och snälla saker tillsammans. Det skapar en alldeles särskild form av dynamik, säger Jonas Grenfeldt.

Sedan han införde volontärarbete på arbetstid har någon engagerat sig i Erikshjälpen, någon har valt att coacha ett fotbollslag, någon stickade sockor och skickade till Baltikum. Själv bidrog Jonas Grenfeldt med att vara mentor för en nyanländ.

– Jag märkte tydligt hur personalen knöt sig närmare till varandra. Diskussionerna i fikarummet blev mer spännande och vi uppmuntrade varandra i våra arbeten. Det spred sig även utanför företaget att vi är ett bra gäng som tar hand om andra och varandra, säger Jonas Grenfeldt.

Vinstmål skapade kaos

Men alla hans försök har inte fallit i god jord. Jonas Grenfeldt vill gärna dela med sig om vad en ledare eller chef som vill skapa ett kreativt lag där medarbetarna leder varandra framåt absolut inte ska göra.

– Det blev totalt kaos, minns Jonas Grenfeldt när han minns tillbaka på sitt experiment.

Han har själv tidigare arbetat som säljare och i den arbetsmiljön uppmuntrades de av gemensamma och ambitiösa mål att sträva mot. Därför chansade han och gjorde en liknande satsning i Panang.

– Jag satte upp ett ambitiöst vinstmål. Om vi alla lyckades nå målet skulle företaget bjuda på en två veckors resa till Malaysia. Det visade sig vara en dålig ide.

Ett mål som brukar funka i en ren säljorganisation visade sig vara katastrofalt för ett kreativt gäng på en kommunikationsbyrå.

– Kreativitet är något som inte så lätt låter sig pressas fram med belöningssystem. Helt plötsligt blir min prestation avhängig andras prestationer. Vad händer om alla bidrar utom jag? Stämningen blev sämre och det ledde till att resultatet faktiskt föll i stället för att stiga, säger Jonas Grenfeldt.

Pudel

Personalsituationen höll på att bli ohållbar och osämja spreds i gruppen. Han förstod först inte vad som hände. Men han läste på forskning om motivationsfaktorer. Han förstod då att belöningar kopplade till prestation till och med kan vara skadligt.

– Jag fick helt enkelt pudla. Vid ett möte berättade jag att jag att jag hade slagit in på fel spår och var tvungen att be om ursäkt. Det blev en dyrköpt, men viktig, erfarenhet, säger Jonas Grenfeldt.

Nu har han ett gäng som trivs bra med varandra och där alla får blomma ut utifrån sina egna personliga förutsättningar. Han tycker det är viktigt att laget ska vara heterogent.

– Vårt gäng består av människor från många olika bakgrunder och åldrar, samt har en jämn könsfördelning. Alltför homogena grupper kan leda till inskränkthet. Men genom att ta del av andras olika erfarenheter utvecklas alla, säger Jonas Grenfeldt.

Panangs tio budord för trivsel och kamratskap på arbetsplatsen

1. Vi skall icke ljuga

2. Vi skall icke baktala

3. Vi skall hylla

4. Vi skall vara snälla

5. Vi skall stå upp

6. Vi skall bry oss

7. Vi skall utvecklas

8. Vi skall ha roligt

9. Vi skall svettas

10. Vi skall vara stolta

Henrik Sjögren

Publicerad av Henrik Sjögren den 2018-10-24 - 09:53  #Arbetsmiljö