Ericsson, Atlas Copco, Scania
Foto: TT

Teknikföretagen anställer fler i Sverige

Publicerat av Stina Bengtsson

Svenska teknikkoncerner anställer fler i Sverige för andra året i rad. Och även om Asien fortfarande är en viktig marknad för de svenska företagen minskar antalet anställda i Kina. En ny rapport från Teknikföretagen listar 31 svenska koncerner med sammanlagt 700 000 anställda runt om i världen.

Redan förra året syntes en ökning av antalet anställda i Sverige, efter en mångårig nedgång. Och det ökar även i år. Nu anställer de 31 svenska teknikkoncernerna som Teknikföretagen har listat sammanlagt nästan 110 000 personer i Sverige.

– Det är positivt ur ett svenskt industriperspektiv för svensk konkurrenskraft är det alltid positivt att antalet anställda på svenska teknikkoncerner ökar i landet, säger Christian Jönsson, ekonom på Teknikföretagen och rapportförfattare till Sveriges Radio Ekot.

– Det är svårt att säga om det är ett trendbrott eller om det bara är en karaktärsförändring av globaliseringen, fortsätter han.

Mer än hälften av teknikkoncernernas anställda finns i Europa, förutom Sverige i framför allt Frankrike, Tyskland och Polen. I Asien har Kina och Indien en betydande del av de anställda. I Kina har antalet anställda vuxit under lång tid, men även i det hänseendet bröts trenden under förra året och det märktes istället en viss minskning. Även i år minskar den siffran. I Indien, däremot, fortsatte antalet anställda i svenska teknikkoncerner att öka. Tillsammans är Kina och Indien mycket viktiga för svenska företag.

– En intressant notering är att de svenska teknikkoncernernas anställda i Indien och Kina tillsammans nästan utgör ett lika stort antal anställda som de har i Sverige, säger Christian Jönsson i ett pressmeddelande.

Även Japan, Sydkorea och Thailand är viktiga länder för svenska teknikkoncerner, vad gäller mängden anställda.

I rapporten delas koncernerna in i fyra olika branscher: metallvaruindustrin med bland andra Assa Abloy AB, motorfordonsindustrin med bland andra Scania och Volvo, tele, elektronik och instrument med bland andra Ericsson och Getinge samt maskinindustrin med bland andra Husqvarna och Atlas Copco.

Stina Bengtsson

Publicerad av Stina Bengtsson den 2017-10-23 - 14:45  #Företagsamhet