Mattias Dahl, Svenskt Näringsliv, och Martin Wästfelt, Unionen
Foto: Sören Andersson och Unionen

Mattias Dahl, Svenskt Näringsliv, och Martin Wästfelt, Unionen

Svenskt Näringsliv och Unionen har enats om korttidsarbete

Publicerat av Stina Bengtsson

Svenskt Näringsliv och Unionen har kommit överens om ett centralt kollektivavtal rörande korttidsarbete. Det är det hittills största i raden av avtal som tecknas efter regeringens krispaket som presenterades under måndagen.

Avtalet mellan Unionen och Svenskt Näringsliv berör cirka 500 000 tjänstemän i privat sektor. Avtalet bygger på den kommande lagstiftningen om korttidsarbete som presenterades av regeringen den 16 mars med anledning av coronakrisen. Detta innebär i praktiken att arbetsgivarens lönekostnader kan minska med hälften samtidigt som arbetstagaren får ut över 90 procent av lönen.

– Jag är mycket glad över att vi tillsammans med Unionen har fått detta avtal på plats. Det kommer att kunna hjälpa företag och deras anställda ur den mest akuta krisen och förhindra att företag och jobb slås ut i onödan, säger Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl.

Fack och arbetsgivare har länge efterfrågat ett nytt system för korttidsarbete och coronavirusets allvarliga konsekvenser för svenska företag och jobb har gjort detta än mer angeläget. Genom krispaketet kom möjligheten till stånd tidigare än planerat.

– Korttidsarbete kommer göra att färre förlorar jobbet och att färre företag slås ut i den här krisen. Vi befinner oss i ett allvarligt läge och då är det viktigt att både politiken och arbetsmarknadens parter tar gemensamt ansvar på det här sättet, säger Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt.

Liknande avtal på andra områden

Malin_Ackholt
Foto: Sören Andersson

Liknande avtal har skrivits på flera andra områden, till exempel byggsektorn och transportnäringen. Redan på måndagen tecknades avtal mellan besöksnäringens bransch- och arbetsgivarorganisation Visita och Hotell- och restaurangfacket (HRF).

– Besöksnäringen befinner sig i en kris. Det här avtalet syftar till att så många som möjligt kan behålla sina jobb och gör det lättare för branschen att återgå till normalt läge när utvecklingen väl vänder. På så sätt värnar vi anställda och företag, sa Malin Ackholt, HRF:s förbundsordförande i ett pressmeddelande.

Uppdatering: Under onsdagen tecknade Svenskt Näringsliv även avtal med såväl Sveriges ingenjörer som Ledarna. Avtalet med Sveriges Ingenjörer omfattar 100 000 anställda och det med Ledarna 70 000 anställda.

Stina Bengtsson

Publicerad av Stina Bengtsson den 2020-03-18 - 10:47  #Svenska modellen #Kollektivavtal #Konjunktur