människor
Foto: TT

Svenska it-företag varnar för kompetensflykt

Publicerat av Daniel Mellwing

Utländska talanger som har nekats förlängt arbetstillstånd på grund av bagatellartade misstag får inte söka nya arbetstillstånd på ett halvår. Migrationsverket har infört en så kallad karensregel, menar Carl-Johan Hamilton som hjälper flera svenska it-företag att rekrytera. ”Om vi inte tidigare tappade kompetens till andra länder, så kan vi vara säkra på att vi kommer att göra det nu”, säger han.

På senare tid har det rapporterats om en rad utländska talanger som har nekats förlängt arbetstillstånd på grund av bagatellartade misstag från arbetsgivarens sida eller övernitiska regeltillämpningar av Migrationsverket. Arbetsmarknadsnytt har tidigare skrivit om problematiken, bland annat här och här .

Det sker en kompetensflykt till andra länder, där personerna ofta tas emot med öppna armar, berättar Carl-Johan Hamilton, vice vd på it-företaget Ants. Nyligen blev han varse om saker som ytterligare försämrar situationen. Hans företag hjälper flera svenska it-företag att hitta kompetens runt om i världen. På ett år rekryteras omkring 2 000-3 000 personer. En tredjedel kommer från länder utanför Europa.

– Tidigare har en utländsk expert som har nekats förlängt arbetstillstånd på grund av en miss från arbetsgivaren kunnat lämna landet och direkt söka ett nytt jobb i Sverige. I samband med det har det gått att söka ett helt nytt arbetstillstånd. Det vill säga börja om processen på nytt, säger han i en intervju med tidningen Entreprenör som just nu granskar kompetensutvisningarna.

cj hamilton33

Carl-Johan Hamilton, vice vd på it-företaget Ants, kritiserar Migrationsverkets så kallade karensregel och varnar för kompetensflykt.

Men Migrationsverket har börjat tillämpa en karensregel som kan få riktigt allvarliga konsekvenser, enligt Carl-Johan Hamilton. Redan förra sommaren stötte han på det första fallet, och sedan dess har det blivit allt vanligare, konstaterar han.

– Vi hjälpte nyligen ett teknikföretag som ville anställa en person som hade fått utvisningsbesked i juni. Personen skulle lämna landet och ansöka om ett nytt arbetstillstånd, men fick beskedet att det inte kommer att gå. Migrationsverkets besked var att personen är tvungen att vänta i sex månader innan en ny ansökan kan lämnas in, säger han.

Migrationsverket vill inte kommentera enskilda fall, men medger ändå att det kan förekomma ett slags karensregel.

”Det ska gå att söka sig hit på nytt, på en ny anställning, med en ny kvalificeringstid och med nya möjligheter till permanent uppehållstillstånd. Då är det ytterst viktigt att det är att betraktas som en ny ansökan vilket vi ser vid en 6 månaders utresa”, skriver Alexandra Elias, presskommunikatör på Migrationsverket i ett mejlsvar.

Carl-Johan Hamilton känner stor frustration.

– Om vi inte tidigare tappade kompetens till andra länder, så kan vi vara säkra på att vi kommer att göra det nu, säger han och menar att det inte finns någon grund i lagstiftningen för Migrationsverkets agerande.

Daniel Mellwing

Publicerad av Daniel Mellwing den 2017-09-13 - 17:53  #Kompetensförsörjning