Susanna Gideonsson, ordförande, Handels
Foto: Simon Rehnström/TT

Susanna Gideonsson föreslås som LO-bas

Publicerat av TT

LO:s valberedning föreslår Susanna Gideonsson, i dag ordförande för Handels, som ny ordförande för LO, enligt ett pressmeddelande.

Hon föreslås väljas på kongressen den 15 juni och tar därmed över efter Karl-Petter Thorwaldsson.

Som förste vice ordförande föreslås omval av Therese Guovelin. Som ny andre vice ordförande föreslås Lisa Bengtsson, förbundssekreterare i Kommunal.

”Det är en stark och mycket kompetent LO-ledning som vi föreslår från valberedningen. Det finns bra bredd och djup i förslaget både vad gäller kunskaper och erfarenheter”, säger valberedningens sammankallande Malin Ackholt i pressmeddelandet.

”Det här laget kommer att kunna leda LO på ett tryggt och bra sätt de kommande åren.”

Susanna Gideonsson har tidigare offentligt berättat att hon är villig att ta över LO-klubban, även om hon då till följd av sin ålder bara skulle vara aktuell för en kongressperiod på fyra år. Susanna Gideonsson fyller 57 år i dag, 19 maj.

– Det var inget lätt beslut. Men om vi vill något som förbund måste vi också vara beredda att ta ansvar, sade hon till den egna tidningen Handelsnytt i mitten av mars.

15 juni håller LO sin 29:e ordinarie kongress. Men i coronakrisens spår är den rejält nedbantad. Det digitala mötet ska i stort sett bara behandla valet av ny LO-styrelse, resten av frågorna skjuts till höstens representantskap och en återupptagen kongress nästa vår.

TT

Publicerad av TT den 2020-05-19 - 10:04  #Svenska modellen #LO