Hand överens
Foto: Claudio Bresciani/TT

Strejk avblåst: Samhallavtal på märket

Publicerat av Stina Bengtsson

Almega och LO-förbunden har idag tecknat kollektivavtal för 20 000 medarbetare inom Samhall. Avtalet ligger på märket, 6,5 procent på tre år. Den hotande konflikten är därmed avblåst.

Det krävdes medling för att Almega och LO-förbunden skulle kunna enas om ett avtal för Samhall. Under tisdagen presenterade medlarna en hemställan som båda parter valde att säga ja till.

– Vi är glada över att vi lyckats avvärja den strejk som LO-förbunden varslat om. Avtalet som nu tecknats innehåller en låglönesatsning och dessutom ett antal olika avtalsförändringar. Efter en intensiv medling är vi nöjda med att ha tecknat ytterligare ett nytt kollektivavtal inom märkets 6,5 procent över tre år, säger Per Gradén, avtalsansvarig på Almega Samhallförbundet.

Löneökningarna är sammanlagt på 7,1 procent, men genom andra kostnadsminskningar på andra områden är de totala kostnadsökningarna 6,5 procent på tre år.

– Det är trist att Almega stod så långt ifrån oss från början, men vi är nöjda med att vi fått igenom en låglönesatsning för Samhalls anställda, säger Ann-Marie Stenberg, avtalsansvarig för Samhall på LO.

Förutom en låglönesatsning omfattar överenskommelsen bland annat även tydligare regler för sjukbesök på betald arbetstid och en översyn av nuvarande lönesystem.

De LO-förbund som har avtal inom Samhalls verksamheter är Fastighets, GS, Handels, IF Metall, Seko, Kommunal samt Hotell- och Restaurangfacket.

Stina Bengtsson

Publicerad av Stina Bengtsson den 2017-10-10 - 22:45  #Avtalsrörelse #Konflikt #LO #Lönebildning