Petter Stordalen
Foto: Drago Prvulovic/TT

Stordalen startar hotellskola: Kan inte vänta på politikerna

Publicerat av Stina Bengtsson

Kompetenskris i den svenska besöksnäringen? Ja, i allra högsta grad. Hotellkedjan Nordic Choice Hotels med Petter Stordalen i spetsen har därför startat en hotell- och restaurangutbildning på gymnasienivå. ”Jag väntar mig hur mycket intresse som helst”, säger den norske hotellmagnaten.

Att kompetensbristen är stor på svensk arbetsmarknad är knappast någon nyhet längre. Störst är den kanske inom besöksnäringen, där både hotell och restauranger inte sällan letar med ljus och lykta efter nya medarbetare.

Hotellkedjan Nordic Choice Hotels och ägaren Petter Stordalen har bestämt sig för att göra något åt det. I veckan startades därför deras första hotell- och restaurangutbildning på gymnasienivå.

– I hotellnäringen har det länge varit en diskussion om att hela branschen skriker efter personal. Istället för att skrika så bestämde vi oss för att göra något åt saken, säger Petter Stordalen till Arbetsmarknadsnytt.

Tillsammans med utbildningsföretaget Realgymnasiet har nu Nordic Choice Hotels utvecklat en treårig hotellutbildning. Eleverna ska både få teoretisk och praktisk kunskap och är efter examen garanterade sex månaders jobb inom Nordic Choice.

Planerar utökning

21 elever började i veckan på den första utbildningen i Stockholm, men tanken är att det ska bli fler elever och fler utbildningsplatser runtom i Sverige.

– Det här är en unik utbildning i sitt slag i Norden, och vi kan göra det på väldigt många ställen, oavsett om det är i Göteborg, Malmö, Härnösand eller någon annanstans, säger Petter Stordalen.

Ett problem för många andra yrkesutbildningar har varit att locka elever att söka och att stanna kvar på utbildningarna. Men Petter Stordalen tror inte att det blir något problem för den här utbildningen.

– Jag väntar mig hur mycket intresse som helst, säger han och berättar att han var överraskad över antalet ansökningar till den första kursen.

– Vi fick många fler ansökningar än de som jobbar med utbildningen hade vågat att drömma.

Vill ta ansvar själv

Han menar att det inte går att vänta på att politiker eller någon annan ska ta ansvar, utan att det gäller att ta ansvar själv. Nordic Choice Hotels har inte några egna problem med kompetenskris just nu, men ser problemen i branschen och kommer behöva rekrytera ännu mer på sikt. Enligt Petter Stordalen är det är det bland annat därför deras ansvar att lyfta besöksnäringen och visa hur viktig den är för Sverige och vilka möjligheter det finns för dem som börjar jobba i näringen.

– Vi har många exempel på dem som börjar i städ, som sedan blir chefer och som efterhand kan ta sig an ännu fler ledaruppgifter. Du kan gå från, om man kan kalla det så, botten av stegen till toppen, säger han.

– Om du bara har de rätta egenskaperna kan du gå hur långt som helst.

Petter Stordalen är trött på dem han menar bara tjatar om att det borde göras något för att komma till bukt med kompetenskrisen, men som han säger inte gör något.

– Jag tycker det är fantastiskt att vi som bolag kan göra det här och sedan erbjuda arbete, så att de här personerna får på sitt cv att de har jobbat på Nordic Choice Hotels. Nej, vi har inga problem med rekryteringen, men vi ska ändå göra det här, för att det är fantastiskt, säger han.

Stina Bengtsson

Publicerad av Stina Bengtsson den 2018-08-22 - 11:49  #Kompetensförsörjning #Utbildning