Logo
Logo
Nyhet15 oktober 2019 - 10:10

Stordalen: Homo, transa, bisexuell, Ali och Ole – alla ska få plats

Sverige är till 98 procent bra. Det tycker hotellmagnaten Petter Stordalen. Han vill se en ny sorts kapitalism, imponeras av Greta Thunberg och gillar skatter. Och han jobbar inte med mångfald för att vara snäll.

Petter Stordalen
"Om någon i Sverige tycker att den har för hög skatt idag så är det bara bullshit", säger Petter Stordalen.Foto: Vidar Ruud/TT

Petter Stordalen vill se en ny kapitalism. Den norske hotellmagnaten är på snabbvisit på Clarion Hotel Gillet i Uppsala för att dra igång en Idol-inspirerad rekryteringsturné i landet. 1 300 ansökningar har kommit in till nya Comfort Hotel Arlanda och under de tre kommande åren ska sammanlagt 15 000 anställas i koncernen. Vägen för att locka arbetskraft är, enligt 57-åringen, att tänka nytt.

– Vi löser inte samhällsutmaningar om vi inte tänker annorlunda. Låt oss vara ärliga, anledningen till att många står utanför arbetsmarknaden handlar om att man har fel namn, snackar för dålig svenska, har en lucka i sitt CV eller en funktionsnedsättning. Men där ser vi istället potential, säger Petter Stordalen.

”Det ska inte spela roll om du heter Ali eller Ole”

Nya siffror från Arbetsförmedlingen visar att ungdomsarbetslösheten ökar, samtidigt varnar flera forskare för växande skillnader mellan de som har och inte har ett jobb. Att få en första rad på sitt cv, om det så handlar om köksarbete, städning eller receptionsjobb, är vägen in i samhället, enligt Stordalen.

– Vi är FN i affärsvärlden med över 100 nationaliteter bland de anställda. Det ska inte spela någon roll om du är homo, transa, lesbisk, bisexuell, om du heter Ali eller Ole, om du är kristen, jude, buddhist, eller vad du än är.

Han fortsätter:

– Jag gör inte det för att vara snäll, utan för att vi tjänar på det i slutänden. Det visar även forskning som har studerat mångfald i företag. För mig är innebörden av en modern företagsledare att man ska driva verksamheten bra och gå med vinst, men också att satsa på människorna och ta ansvar för det samhället som vi verkar i.

Petter Stordalen anläder till invigningen av ett av sina Oslo-hotell i en zipline
Petter Stordalen är känd för att vara spektakulär. Här anländer han till invigningen av ett av sina Oslo-hotell hängandes i en zipline.
Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT

Många företag har under en längre tid larmat om en akut kompetensbrist. Enligt Företagarnas Småföretagsbarometer är kompetensförsörjning det enskilt största tillväxthindret och Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät visar att sju av tio företag som har försökt rekrytera nya medarbetare har haft svårt att hitta rätt kompetens det senaste året. För att möta kompetenskrisen startade Nordic Choice Hotels förra året en hotell- och restaurangutbildning på gymnasienivå.

Petter Stordalen anser att dagens debatt präglas av pessimism.

– Om man hela tiden fokuserar på problem så tenderar det att bli ett problem. När vi såg att många hade problem med att rekrytera så tänkte vi att det inte fanns någon logik i det när det står så många utanför arbetsmarknaden. På våra turnéer och event har det kommit tusentals intresserade.

En grundsten i Stordalens syn på den moderna kapitalismen är att komma bort från ett ensidigt fokus på att tjäna pengar.

– Vi kapitalister måste tänka nytt och vi måste få en mer bärkraftig kapitalism. Där tror jag att framtiden kräver att vi inte bara levererar på resultaträkning, utan även för människorna och miljön. Annars riskerar vi att inte bli relevanta i framtiden.

”Greta är helt fantastisk”

Utöver företagsledare och investerare brukar ett annat ord fogas till Stordalens eget CV: miljöaktivist. Men i tider av växande klimatdemonstrationer riktar många aktivister udden mot kapitalister, såväl gårdagens som dagens.

Vissa hävdar ett det finns en motsättning mellan att vara miljöaktivist och företagare – vad tänker du om det?

– Det är fundamentalt fel. Paul Polman på Unilever snackade om problemet med kvartalskapitalism och även om ingen säger att Unilever är perfekt, så tror jag att det är framtiden. Vi kapitalister måste göra val som gör att andra respekterar oss för de vi är och som bolag. Flyg, hotell och resenäring är en del av problemet, men då kan de också bli en del av lösningen. I Solna håller vi på att bygga ett nollutsläppshotell, till exempel. Jag tror på en kombination av pisk och gulrot.

Men Greta Thunberg talar om att bromsa eller till och med stoppa tillväxten?
– Först och främst måste jag säga att Greta är helt fantastisk. Hon får en hel generation att resa sig och säga att ”det är vår framtid vi pratar om”. En svensk tjej som adresserar världen i FN ger mig gåshud. Jag tror att vi behöver göra många saker samtidigt och näringslivet måste bli mer miljövänligt. Det handlar om göra förändring kring maten vi producerar och konsumerar, som är en stor miljöbov, till att knuffa processer så att vi tar steg åt rätt håll.

”Sverige är till 98 procent jävligt bra”

Det var längesedan Petter Stordalen slutade tro på att politikerna kunde lösa samhällsutmaningar på egen hand. För att lösa såväl arbetslösheten som klimatproblemen kan samhället inte förlita sig på politiker.

– Civilsamhället och näringslivet är väldigt viktigt för att möta problemen. Det är vi i näringslivet som kan anställa folk och vi som kan vara en del i klimatomställningen.

Petter Stordalen tillsammans med Chris, som säljer =Oslo
"Vi måste snacka om innanförskap istället för utanförskap", säger Petter Stordalen. Här tillsammans med Chris, som säljer =Oslo, norska huvudstadens motsvarighet till Situation Stockholm och Faktum, som säljs i bland annat Göteborg och Malmö.
Foto: Ole Berg-Rusten/TT

Om du fick skicka en önskelista till regeringen med saker som skulle göra det enklare för företagare att anställa fler – hur skulle den se ut?
– Jag har bestämt att jag aldrig ska komma med önskelistor till politiker. Jag hade varit en usel politiker för jag vill shoppa lite från Moderaterna, lite från Socialdemokraterna. Jag bryr mig om vad vi med våra 17 000 anställda kan göra när det gäller klimatavtryck. Trots att han till viss del tappat tron på politikernas förmåga är Petter Stordalen den nordiska modellens främste fanbärare. Flera gånger under intervjun betonar han att vi nordbor lever i den främsta civilisationen som någonsin funnits, om det så gäller kvalitén på välfärden eller nivån på skattetrycket. – Tilliten är nordbornas guld för vi litar på att politikerna förvaltar vår skatt på ett bra sätt. När jag var liten tittade alla på USA, men nej, nej, titta på Norden. Jag tror på det här systemet. Skatt är civilisationens kostnad och vi befinner oss i den yttersta civilisationen. Sverige är till 98 procent jävligt bra.

Vill du verkligen ha höga skatter på företagande?

– Om någon i Sverige tycker att den har för hög skatt idag så är det bara bullshit. Skattenivån är förnuftig för den ska finansiera välfärdsstaten och allt det som gör detta till världens bästa samhälle. Utan detta systemet, vem skulle bygga vägarna till mina hotell? Fixa sjukvården? Vi tar våra samhällen för givna, vi ser inte hur fantastiskt det är.

Även om mycket fungerar bra så upplever många företagare reella hinder, inte minns i skattefrågor. Vad kan göras för att det blir lättare att starta och driva företag?

– Massvis, men det finns inga länder där det är lättare att starta företag och bli rik i än i de nordiska. Det är bara att titta på statistiken. Om vi bara fokuserar på problem så blir det till slut ett problem. Vi måste snacka om innanförskap istället för utanförskap.

#Kompetensförsörjning#Skatt#Arbetsmiljö#Kompetensförsörjning#Integration
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist