Stefan Löfven, Karl-Petter Thorwaldsson, Peter Jeppsson
Foto: TT + pressbild

Storbråk om LAS: "Hälsotecken att politiker öppnar för förändring"

Publicerat av Henrik Sjögren

När Stefan Löfven efter senaste talmansrundan öppnade för förändringar i LAS fick det LO:s ordförande att reagera på alla cylindrar. Han vill inte förändra arbetsrätten. Men lagstiftningen är otidsenlig och behöver förändras, menar Svenskt Näringslivs vice vd Peter Jeppsson.

Statsminister Stefan Löfven öppnade på en pressträff i måndags upp för förändringar för att göra arbetsmarknaden mer flexibel. Det fick omgående LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson att reagera. ”Rör man lagstiftningen lackar vi ur”, sa han till SvD. Men Svenskt Näringslivs vice vd Peter Jeppsson ser positivt på att fler och fler partier nu ser behovet av förändringar i en lagstiftning som är anpassad till hur arbetsmarknaden såg ut för omkring 50 år sedan.

– Det är i första hand parterna på arbetsmarknaden som ska hantera regelverket på arbetsmarknaden. Men kan vi inte komma fram den vägen, då är det naturligt att politiken måste ta över. Därför är det ett hälsotecken att fler och fler politiker upptäcker att det finns ett sådant behov, säger Peter Jeppson.

Goda möjligheter till flexibilitet

Det var efter att Stefan Löfven (S) på måndagen fick talmannens uppdrag om att försöka bilda en regering som frågan om eventuella förändringar i arbetsrätten togs upp på en pressträff. Stefan Löfven menade att det finns goda möjligheter att tillgodose både det svenska näringslivets behov av flexibilitet samtidigt som man kan tillgodose behovet hos den enskilde löntagaren att känna trygghet på arbetsmarknaden.

Stefan Löfven har tidigare uppgett att han är öppen för samarbete med Centerpartiet och Liberalerna. Centerpartiet går längst i sina förslag om förändringar i arbetsrätten och vill se slopade turordningsregler för företag upp till 50 anställda. Löfvens utspel under pressträffen har därför tolkats som en invit till de båda liberala partierna i förhandlingarna om regeringsbildningen.

LO viker inte undan

På tisdagsmorgonen publicerades en debattartikel av Karl-Petter Thorwaldsson i Aftonbladet där han skickar tydliga signaler om att LO aldrig kommer att vika undan när det gäller anställningstryggheten. Till Ekot meddelar Thorwaldsson att han inte säger nej till att förhandla om förändringar på arbetsmarknaden. ”Men att göra lagstiftningsförändringar för att försämra arbetsrätten, där utgår vi från att Löfven stänger dörren”, sa han till Ekot.

Peter Jeppsson ser en nödvändighet i att förändra arbetsrätten, framförallt LAS som han menar är föråldrad och inte anpassad till den moderna arbetsmarknadens behov av flexibilitet och snabb omställning.

– Det är alldeles uppenbart att det behövs förändringar i arbetsrätten och inte minst i LAS. Lagen kom till på 70-talet med förhållandena på 60-talets arbetsmarknad som bakgrund, säger Peter Jeppsson.

Sakfrågan viktigast

Men han vill inte gå in närmare på den spricka som tycks djupna mellan LO och Socialdemokraterna kring frågan om förändringar i arbetsrätten.

– Vi koncentrerar oss hellre på sakfrågan än det politiska spelet. Men att fler och fler partier ser nödvändigheten av en mer flexibel arbetsmarknad är positivt. Tyvärr har vi sett att LO snarare har velat gå i motsatt riktning den senaste tiden. LO vill motverka flexibilitet vilket förvärrar för unga och andra som har svårt att komma in på arbetsmarknaden, säger Peter Jeppsson. 

Karl-Petter Thorwaldsson har även lyft fram att förändringar och förhandlingar redan skulle pågå för att underlätta för arbetsmarknaden och tar bland annat upp den av regeringens utsedde tidigare Metall-ordföranden Anders Ferbes utredning om att införa korttidsarbete vid tillfälliga kriser.

Styr bort från angelägna frågor

– Under finanskrisen för tio år sedan uppstod frågan om att kunna göra snabba förändringar med möjlighet till kortare anställningar. Det är bra att man går vidare med de idéer och tankar som föddes då, men att Karl-Peter Thorwaldsson tar upp den utredningen som en förhandlingspunkt anser jag enbart vara ett sätt att styra bort från de mer angelägna frågorna som rör arbetsrättslagstiftningen, säger Peter Jeppsson.

Henrik Sjögren

Publicerad av Henrik Sjögren den 2018-10-16 - 14:40  #LAS #Svenska modellen #LO