Stopp i hamnen stoppar klädjättarna
Publicerat av Stina Bengtsson
Konflikterna i containerterminalen i Göteborgs hamn har drabbat det svenska näringslivet hårt. De tre klädjättarna Lindex, H&M och Kappahl är inga undantag.
Lindex har sitt distributionscenter, huvudlager, i Partille utanför Göteborg. Platsen är strategiskt vald just med tanke på närheten till Sveriges största hamn. Varje vecka kommer det minst ett eller två stora anlöp med varor som ska till Lindex.
– 90 procent av våra transporter går via containerterminalen i Göteborgs hamn, så det är klart att vi är påverkas mycket om rederierna väljer att gå till Göteborg eller ta en annan väg, berättar Maria Fransson, Transportation Manager på Lindex.
Kapacitetsbrist på alternativ väg
Konflikterna i hamnen har inneburit att många av de fartyg som har transporterat Lindex varor har tvingats välja att anlöpa Malmö istället för till Göteborg. Konsekvenserna har varit försenade leveranser och ökade transportkostnader. Varorna har fått skickas via lastbil eller tåg från Malmö, men det har inte alltid varit helt enkelt, berättar Maria Fransson.
– Det har varit kapacitetsbrist och svårt att få tag på bilar och tåg.
För ett företag som Lindex, som ändrar sitt utbud i takt med modesäsongerna, är tiden avgörande. De försenade leveranserna har inneburit att vissa varor inte har kommit ut i butik som planerat eller att varorna har tagit slut.
– Det är viktigt att vi får in varorna i rätt tid, säger Maria Fransson.
Maria Fransson vill inte kommentera själva konflikten. Men hon är noga med att poängtera vikten av leveranser som är tillförlitliga.
– Vi behöver stabilitet och pålitlighet, avslutar hon.
H&M och Kappahl
Även H&M har drabbats av konflikterna i containerterminalen.
”Precis som många andra företag har H&M i Sverige påverkats av konflikten i Göteborgs hamn. Vi följer upp konflikten löpande och arbetar kontinuerligt med att optimera vårt arbetssätt efter de förutsättningar som finns”, skriver deras presskontakt Amanda Larsson i en kommentar till Arbetsmarknadsnytt.
Och precis som Lindex och H&M är Kappahl beroende av att transporterna fungerar.
”KappAhls logistikkedja bygger på att våra varor ska landa i butik vid rätt tidpunkt. Den konflikt som pågått under 2017 i Göteborgs hamn har medfört tidskrävande, oönskade förseningar och utmaningar utöver ordinarie verksamhet som vi behövt hantera. En del har vi haft möjlighet att styra upp med någon liten framförhållning och annat har vi fått lösa ad hoc”, skriver de till Arbetsmarknadsnytt.
Läs mer om hamnkonflikten
Hamnchefen: "Regeringen väljer att stoppa huvudet i sanden" Hobbex: "Hamnkonflikten drabbar oss kraftigt" Konflikthotet lika gammalt som Hamn4an Långsam utredning kan sänka hamnen Hamnkonflikten har lett till volymras Hamnkonflikten: Nu krävs lagstiftning 140 tvingas lämna efter hamnkonflikt Middag med chefen – annars strejkar Hamn4an Dahl: Snabba på utredning om konflikträtten Fredsplikt inget för Hamn4an Vi har obalanserade konfliktregler Borg: Hamnkonflikten djupt farlig för Sverige Skarp kritik mot Hamn4ans maktspel Hamnkonflikten: "Kaos överallt" Forskare: Redan hot om konflikt drabbar företagen Hamnkonflikten pressar fram ny lagstiftning Hamn4an vill ha fler tv-kanaler Vart fjärde företag drabbat av hamnkonflikten 160 varslas i hamnen – "Djupt tragiskt" Akut med lösning i Göteborgs hamn Tungt rederi halverar i Göteborgs hamn Nu nobbar även SKF Göteborgs hamn Allt fler företag rasar mot hamnkonflikten Nya medlingsförsök i hamnkonflikten "Hamnkonflikten har kostat oss många miljoner" Akut läge i Göteborgs hamn Utdragen hamnkonflikt ökar kraven på ändrade konfliktregler
Publicerad av Stina Bengtsson den 2017-10-04 - 08:30 #Hamnkonflikten