Extratjänster

Statligt stöd konkurrerar ut privata aktörer

Publicerat av Peter Ceder

De statligt supersubventionerade extratjänsterna knuffar ut privata entreprenörer i strid med Arbetsförmedlingens regelverk.Ett cyniskt spel, enligt arbetsmarknadsexpert Edward Hamilton.  

En av de dyraste arbetsmarknadspolitiska åtgärderna någonsin, extratjänsterna, har blivit en het potatis. Förklaringen är att flera kommuner använder den arbetsmarknadspolitiska åtgärden som ett sätt att slippa betala socialbidrag till dem som står långt från arbetsmarknaden, samtidigt som staten betalar för extratjänsterna, rapporterar nyhetstjänsten fPlus.

Det statliga stödet konkurrerar därmed ut privat privata aktörer vilket bryter mot regelverket för extratjänster. Tjänsten får inte konkurrera ut redan befintliga jobb.

Ett cyniskt spel, som lämpar över kommunens kostnader på staten, enligt arbetsmarknadsexpert Edward Hamilton på Svenskt Näringsliv.   

– Många kommuner har inte missat tillfället att använda denna möjlighet att få pengar från staten – och i många fall har de tyvärr missbrukat den, säger han.

Ett exempel är Malmö stad, som i början av sommaren beslutade att avbryta upphandlingen av entreprenörer för drift och underhåll för offentliga ytor. Arbetsuppgifterna ska ersättas med extratjänster.

Och för att klara bemanningen ska de anställa arbetslösa.

– De här jobben kommer att bli ett bra första steg in på arbetsmarknaden för många. I spåren av Coronapandemin tvingas vi till nya tillfälliga lösningar, och den här modellen används redan med stor framgång i andra kommuner, säger Joel Laguna (L), vice ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden.

Edward Hamilton luftar sin kritik:

– Att använda en allvarlig pandemi som ursäkt för att slippa kostnader för försörjningsbördan är ett brott mot regelverket, säger han.

Läs hela artikeln på fPlus.se

 

 

Peter Ceder

Publicerad av Peter Ceder den 2020-07-13 - 11:05  #Arbetslöshet #Arbetsförmedlingen