På fredag stannar SAS och ungefär 170 000 passagerare riskerar att bli strandsatta under helgen. Pilotfackets varsel om strejk berör alla företagets flighter. Med bland annat ett krav på 13-procentiga löneökningar står fack och arbetsgivare fortsatt långt ifrån varandra.
– Min bedömning är att piloterna söker konflikt, säger Torbjörn Granevärn, förhandlingschef för Transportföretagen, Flygbranschen.
– De vill tjäna mer, jobba mindre och inskränka SAS rätt att som arbetsgivare leda och fördela arbetet, sammanfattar han piloternas krav.
Ni säger att piloterna tjänar 93 000 kronor i genomsnitt i månaden – men där räknar ni in tillägg och traktamente. Är det verkligen rimligt att addera hela summan på det viset?
– Ja. Som pilot får du automatiskt både tillägg och traktamente så snart du jobbar. Du kan inte jobba utan att få även den inkomsten, säger Torbjörn Granevärn.
De svenska SAS-piloterna hör till de piloter som tjänar mest i landet, tillsammans med piloter från ett annat bolag. Men Wilhelm Tersmeden, ordförande i Svensk Pilotförenings SAS-sektion (SPF), ser saken ur ett annat perspektiv.
– Faktum är att vi har bett SAS om en marknadsanpassning av vår lön. Piloterna i SAS har genom flera år bidragit till lönsamhet i SAS, säger han i ett pressmeddelande.
Pilotfacket jämför sig bland annat med andra bolag, först och främst Norwegian.
– Norwegian är ett bolag som går på knäna, inte minst på grund av de höga lönerna. Jämförelsen blir lite tragikomisk, säger Torbjörn Granevärn.
Precis som de flesta andra flygbolag har SAS en så kallad lönestege. Den omfattar 28 steg. En nyanställd pilot går in på steg ett, men klättrar därefter årligen upp ett steg i taget. Det innebär att SAS-piloterna per automatik får en löneförhöjning som går utöver den sedvanliga märkeshöjningen som övriga arbetstagare på svensk arbetsmarknad får.
– Det handlar alltså inte bara om en 13-procentig löneökning, utan om mycket mer än så, förklarar Torbjörn Granevärn.
Bara det 13-procentiga kravet skulle innebära att SAS-piloternas genomsnittslön steg till över 105 000 kronor.
Ett annat krav handlar om att minska arbetstiden och att alla piloter ska kunna arbeta efter ett schema med fem dagars jobb, fyra dagars ledighet. Wilhelm Tersmeden menar att de flesta av SAS piloter inte har kontroll över när de ska jobba.
– I värsta fall så riskerar piloterna att de måste jobba hela sju helger i rad. Detta är ohållbart, säger han.
Torbjörn Granevärn delar inte den bilden.
– Det avtal som piloterna omfattas av innebär att de har gott om ledighetsdagar för återhämtning samt möjligheter att påverka sitt schema. Det piloterna önskar med dessa yrkanden är att arbeta fem dagar färre per år och samtidigt tjäna betydligt mer, säger han.
För tre år sedan genomförde SAS-piloterna den senaste stora strejken. Då handlade konflikten, förutom om löneökningar, bland annat om en ersättning för solglasögon och om möjligheten att sitta i business class vid tjänsteresor. Enligt medieuppgifter då innebar kraven kostnader på i runda slängar 100 miljoner kronor per år för SAS som samtidigt gick back med 600 miljoner per år. Exakt hur mycket en eventuell strejk skulle kosta nu är oklart, men det rör sig om stora summor.
– En dags strejk kostar bolaget mellan 30 och 35 miljoner kronor i Sverige, säger Torbjörn Granevärn.
Om inte parterna kommer överens bryter strejken ut på fredag, den 26 april. Och det är inte bara de drygt 500 svenska SAS-piloterna som då lägger ner arbetet. Samtliga cirka 1 600 piloter i alla tre skandinaviska länder omfattas. 500 flighter per dag kommer i så fall att ställas in och tiotusentals passagerare (72 000 på fredagen, 34 000 på lördagen och 63 000 på söndagen) bli strandsatta.
SAS-piloterna har i huvudsak tre krav på arbetsgivaren:
* Märket för avtalsåren 2017–2019 är enligt Industriavtalet 6,5 procent, det vill säga i genomsnitt knappt 2,2 procent per år. Fördelningen i olika branscher kan dock variera.