Magdalena Andersson, Stefan Löfven, Anders Valler (ICA-handlare i Söderhamn)
Foto: TT + pressbild

Magdalena Andersson och Stefan Löfven (S) samt Anders Valler, ICA-handlare i Söderhamn.

Småföretagens kritik mot S nya frivecka: ”Det blir orättvist”

Publicerat av Stina Bengtsson

Kritiken mot S förslag om extra frivecka, den så kallade familjeveckan, för föräldrar är hård. ”Hur ska jag motivera det i min personalgrupp?”, undrar ICA-handlaren Anders Valler, som menar att det blir orättvist när en kategori medarbetare får förmåner när behovet kanske är större hos andra.

Michael Prising, Feskarn i Uppsala

Michael Prising, Feskarn i Uppsala.

Mathias Mattsson, vd, PIAAB

Mathias Mattsson, PIAAB.

I veckan presenterade Socialdemokraterna ett förslag om en extra ledig vecka för föräldrar, något som de kallar familjevecka. Den skulle, enligt Stefan Löfven och Magdalena Andersson, minska stressen för barnfamiljerna. Men nu stämmer fler och fler in den massiva kritikstorm som förslaget har fått.

– Hur ska jag motivera det här i min personalgrupp?, undrar Anders Valler, ICA-handlare i Söderhamn.

Han menar att det blir svårt att ställa medarbetare mot varandra. När mamman som redan har varit hemma på föräldraledighet i 15 månader vill ha en vecka till, medan en annan äldre medarbetare som kanske har värk inte kan få det.

– Det blir orättvist. Det är klart att vi löser om folk vill vara lediga, det är inte det. Men det är orättvisan jag hänger upp mig på, säger Anders Valler.

– Jag tror att den äldre medarbetaren kanske till och med är i behov av mer ledighet än den yngre föräldern.

Andra behöver jobba övertid

Fiskhandlaren Michael Prising, som driver Feskarn i Uppsala, tycker att förslaget är konstigt och är bekymrad över hur det kan slå mot arbetsmiljön.

– Jag måste ju hitta ersättare som kan hoppa in när någon är ledig. Och det är jättesvårt, så då kommer andra istället behöva jobba övertid, säger han.

Han menar att de som tar ut en frivecka kommer att behöva jobba med när någon annan gör detsamma. Alltså att ingen sammantaget kommer kunna vara ledig mer.

– Det blir ett nolläge, säger Michael Prising.

”Otroligt stressigt”

På plåtslageriet PIAAB i Älvängen utanför Göteborg är vd Mathias Mattsson inne på samma linje. Han har ungefär 20 anställda. Av dem skulle alla utom tre omfattas av den nya friveckan. Mathias Mattsson förklarar att det blir svårt för företaget att planera och att lägga schema, vilket kommer att drabba såväl medarbetare som kunder.

Han betonar att i plåtslageribranschen är det redan svårt att hitta nya medarbetare. Kompetensbristen är stor och vikarier finns det inte att få tag på.

– Det kommer att bli otroligt stressigt för dem som jobbar, eftersom så mycket arbetstid går bort på grund av ytterligare en frivecka, säger Mathias Mattsson.

Så här mycket kostar det

Det finns olika beräkningar på hur mycket den nya friveckan skulle kosta samhället. Regeringens beräkning ligger på 5,4 miljarder kronor. Men det är bara vad staten skulle betala ut till dem som tar ledigt. Utöver det tillkommer samhällsekonomiska förluster för att människor arbetar mindre.

 

Enligt Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson skulle förslaget innebära en procent mindre arbetade timmar. ”Det innebär statiskt sett ungefär en procent av BNP, eller 50 miljarder kronor”, säger han till Dagens Industri.

 

Svenskt Näringslivs beräkning är lägre, men den ligger ändå på 32,9 miljarder kronor per år. För att förstå hur mycket 32,9 miljarder kronor är så motsvarar det (per år):

 

  • 278 000 gymnasieplatser,
  • 63 000 sjuksköterskor eller
  • 65 000 poliser.

 

Det är också närmare fyra gånger mer än staten lägger på järnvägsunderhåll och det motsvarar nästan en och en halv gånger det totala anslaget till Polisen.

Stina Bengtsson

Publicerad av Stina Bengtsson den 2018-08-30 - 14:56