AMN_20-1
Foto: Junge Heiko/TT

Skattehöjning grusar ungas jobbchanser

Publicerat av Daniel Mellwing

På företaget Source Foodproduction är hälften av de anställda under 25 år. Men höjda arbetsgivaravgifter för unga slår hårt mot företaget, betonar vd:n Inge Fröjd. ”Vi har velat vara ett föredöme som satsar och tror på unga. Men nu tvingas vi tänka om”, säger han.

I augusti förra året fördubblade regeringen arbetsgivaravgiften för unga. Den första juni senare i år ska avgiften höjas ytterligare en gång, vilket innebär att den blir 31.42 procent. Många företagare har höjt rösten mot höjningarna. En av dem är Inge Fröjd, som driver livsmedelsföretaget Source Foodproduction i Sjöbo som tillverkar och säljer bland annat grillolja, soja, isglass, vaniljsocker och bakpulver. Företaget, som har cirka 30 anställda, har satsat och trott på ungdomar när de har anställt.

– Vi har velat vara ett föredöme, vilket vi har lyckats med. Många unga har fått in en fot hos oss, nästan hälften av våra anställda är under 25 år. Men nu tvingas vi tänka om eftersom vi drabbas mycket negativt av kostnadshöjningarna, säger han.

Inge Fröjd berättar att ungdomarna behöver en ganska lång inkörningssträcka innan de är självgående i sina arbetsuppgifter. Dessutom behöver de handledning under den första tiden på företaget.

– Vi vill ta socialt ansvar men det är svårt när incitamenten har försämrats så kraftigt. För oss blir det för dyrt att ta in och lära upp ungdomar när de kostar lika mycket som äldre personer med erfarenhet. Vi kan inte längre ge unga samma möjligheter som tidigare, utan har lagt om strategin när vi anställer, säger han.

Än så länge har företaget lyckats behålla de ungdomar som redan jobbar på företaget. Men det kan bli tufft för nya ungdomar att ta sig in. Senast företaget anställde en handfull personer var ingen under 25 år. Och så kan det nog se ut framöver, menar Inge Fröjd.

– Därför är vi inget fan av de höjda arbetsgivaravgifterna. Om en ungdom ska få jobb hos oss idag så måste den ha betydligt bättre meriter än tidigare. Och tyvärr, de flesta har inte hunnit skaffa sig de meriter som krävs, säger han.

Inge Fröjd ger även regeringen en känga för hur den valt att driva igenom förändringarna.

– Det har varit snabba ryck, vilket skapat osäkerhet hos företagen. Regeringen har en märklig syn på långsiktighet, säger han.

Inge Fröjd oroar sig inte bara för höjda arbetsgivaravgifter för unga. Nyligen presenterade facken inom industrin krav på löneökningar om 2,8 procent.

– För oss är det är absolut nödvändigt att avtalen hamnar på en betydligt lägre nivå, säger han.

Hela företagets produktion ligger i Sverige och över hälften går på export. Konkurrensen från omvärlden är stentuff, inte minst från Tyskland, Danmark och de baltiska länderna där arbetskraftskostnaderna är betydligt lägre än i Sverige. Ytterligare lönepåslag skulle kraftigt försvaga företagets konkurrensförmåga, betonar Inge Fröjd. På sikt är risken att jobben försvinner från Sverige.

– Vår enda möjlighet är att bli effektivare. Vi har inte möjlighet att höja priserna hur som helst, prissättningen är oerhört tuff på den globala marknaden. Vi tittar mycket på investeringar som minskar personalstyrkan, säger han.

Daniel Mellwing

Publicerad av Daniel Mellwing den 2016-01-18 - 16:54  #Arbetsgivaravgift