Skärgårdstrafiken
Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX/

Skärgårdskonflikten rycker närmare

Publicerat av Daniel Mellwing

Imorgon klockan 12 bryter stridsåtgärder ut inom skärgårdstrafiken om inte Almega och Seko kommer överens innan dess. I steg ett utlöses nyanställningsblockad och förbud mot inhyrning, och från den 14 november hotar strejk på ett 20-tal företag.

Konfliktåtgärderna riktas mot bland andra Strömma och Blidösundsbolaget.

– Det handlar till 90 procent om nöjestrafiken, främst julbord och liknande evenemang. Det är båtarna Carl Michael Bellman och S:t Erik som omfattas. Ingen reguljär trafik kommer att drabbas, sa Mats Ekeklint, avtalssekreterare på Seko, nyligen till Göteborgs-Posten.

Framför allt är parterna inte överens kring LO:s så kallade låglönesatsning. Seko hävdar att satsningen ska läggas ovanpå märkets 6,5 procent över tre år, medan Almega tydligt markerat att allt måste rymmas inom de 6,5 procenten.

– Almega tjänsteföretagen har under förhandlingarna med Seko erbjudit löneökningar i nivå med arbetsmarknaden i övrigt och högre löneökningar för de som tjänar minst. Trots stora ansträngningar för att gemensamt enas om ett nytt avtal så väljer Seko att varsla om konflikt för att få mer än vad andra på arbetsmarknad fått. Att Seko återigen varslar om strejk tycker vi är olyckligt, sa Patrik Eidfelt, förhandlingschef på Almega Tjänsteföretagen, i samband med att varslet mottogs.

Medlare är inkopplade, men än så länge har inga lösningar presenterats, och klockan tickar. Under tisdagseftermiddagen kommenterade Sekos avtalssekreterare Mats Ekeklint förhandlingarna så här:

”Vi sitter i medling just nu. Det är lika trögt som det brukar vara i detta läge”, sa han till tidningen Lag & Avtal under tisdagseftermiddagen.

Fackförbundet Seko har varslat om strejk tio gånger under 2017. Men hittills har inga konflikter brutit ut och samtliga avtal har hamnat inom märkets 6,5 procent över tre år. Förbunden inom Almega har hittills tecknat 123 av 154 kollektivavtal i årets avtalsrörelse, samtliga inom märkets kostnadsram.

Almegas presschef Ingrid Hedenvind-Brask meddelar att de sitter i förhandlingar och inte vill kommentera i dagsläget.

En eventuell skärgårdskonflikt drabbar boende i Stockholms och Göteborgs skärgårdar, men även de så kallade julbordsbåtarna.

Berörda företag

Tema Skärgården AB

Tema Shipping AB

Strömma Turism & Sjöfart AB

Waxholm III Skärg. AB

Nybrovikens Rederi AB

Assint AB

Kaj 15 AB

Rederi Vita Gäss AB

Kockarna & Co AB

C&C Båtrestauranger AB

PCP Rederi AB

Levande Matkultur i Sv AB

CTV Marin AB

Sea Monkey Inc AB

Lottas Himlagott AB

Blidösundsbolaget AB

Rederiaktiebolaget Ballerina

Rederi AB Skrattmåsen

Daniel Mellwing

Publicerad av Daniel Mellwing den 2017-11-02 - 20:33  #Avtalsrörelse #Konflikt