Skärgårdskonflikt
Foto: Hasse Holmberg / TT Janerik Henriksson / TT

Skärgårdskonflikten har brutit ut

Publicerat av Daniel Mellwing

Under fredagen bröt konflikten i skärgårdstrafiken ut efter att Seko och Almega inte enats kring LO:s så kallade låglönesatsning. Den 14 november kan konflikten trappas upp om parterna inte hittar en lösning.

Sedan klockan tolv i dag råder nyanställningsblockad och förbud mot inhyrning/bemanning på ett antal företag inom skärgårdstrafiken, enligt ett pressmeddelandet från Seko. Om parterna inte kommer överens kan konflikten trappas upp till strejk den 14 november.

Seko och Almega har inte kunnat enas kring LO:s så kallade låglönesatsning, eller insamlingsmodell. Seko menar att satsningen ska ligga utöver märkets 6,5 procent över tre år, vilket Almega tydligt motsätter sig.

– Denna fråga är inte kontroversiell, förutom hos Almega. Det finns en bred samsyn på arbetsmarknaden om att de som har låg lön ska få lite extra. Almega går nu i konflikt för att inte gå med på detta, säger Sekos avtalssekreterare Mats Ekeklint i ett pressmeddelande.

Allt utöver märkets 6,5 procent måste betalas med motvaluta i form av andra förändringar inom kollektivavtalet, så att totalen hamnar inom kostnadsramen, enligt Almega som inte håller med om att de har krävt för mycket av Seko.

– Det tycker vi naturligtvis inte att vi gjort. Vi säger att vi är beredda att erbjuda ett avtal på märket där vi höjer lönerna för de som har lägst. Vi erbjuder samma sak som vi har erbjudit i alla andra avtal vi slutit i år, säger Almegas talesperson David Wästberg, till Arbetet.

Hittills har samtliga avtal i avtalsrörelsen hamnat inom märkets 6,5 procent över tre år, trots ett flertal varsel. Seko har varslat om konflikt elva gånger under 2017. Nyanställningsblockaden och förbudet mot inhyrningen kommer att få begränsad effekt på företagens verksamheter, enligt David Wästberg.

– I alla fall initialt. Det är ju medvetet lagt så att det är mildare till en början. Vi fortsätter att förhandla under dagen, säger han.

Konflikten riskerar att trappas den 14 november, då ett 20-tal företag kan drabbas av strejk. Men förhandlingar pågår för att hitta lösningar innan dess.

Daniel Mellwing

Publicerad av Daniel Mellwing den 2017-11-03 - 22:15  #Avtalsrörelse