Logo
Logo
Nyhet6 december 2019 - 12:12

"Skandal" – riksdagspolitiker rasar efter AMN:s avslöjande

”Jag kunde inte tro att det var sant”, säger Ali Esbati (V) om AMN:s avslöjande att Samhall anlitar underentreprenörer till ett högre pris när de inte klarar att leverera på sina upphandlingar. Nu kräver han och flera andra riksdagsledamöter att Samhalls fulspel stoppas. ”Jag antar att det finns en bred majoritet i riksdagen”, säger Gulan Avci (L).

Alireza Akhondi (C), Ali Esbati (V), Gulan Avci (L) och Marianne Pettersson (S)
Alireza Akhondi (C), Ali Esbati (V), Gulan Avci (L) och Marianne Pettersson (S) är alla upprörda över Samhalls agerande kring upphandlingar. Att Samhall upphandlar underleverantörer till högre priser efter att först ha konkurrerat ut dem avslöjade Arbetsmarknadsnytt för ett par veckor sedan.Foto: TT

Nyligen kunde Arbetsmarknadsnytt avslöja att Samhall vinner upphandlingar som bolaget från början vet att deras verksamhet inte klarar att leverera på. Istället köper de tjänsterna för ett högre pris från de företag som de precis har konkurrerat ut i upphandlingen vilket per automatik blir en förlustaffär för Samhall och skattebetalarna.

En vd för ett stort städföretag som Arbetsmarknadsnytt talade med tyckte att det var ett extremt märkligt upplägg.

”Det kan inte ligga i Samhalls uppdrag att vinna anbud genom att sätta extremt låga priser och sen låta personer utan funktionshinder i vanliga företag, så att säga, leverera samma tjänst fast till fullt pris”, sa han till Arbetsmarknadsnytt.

En städföretagare som fått rycka in i och styra upp flera stora livsmedelsbutiker när Samhall inte kunnat leverera konstaterade att ”det är inte rätt det Samhall håller på med. Jag fick se deras priser och hur många timmar de har avsatt och hur mycket de egentligen levererar. Det var så uppenbart att deras bemanning var helt uppåt väggarna”.

”Ingen som helst rimlig logik”

På seminariet ”Dags att reformera Samhall?” som nyligen arrangerades av riksdagsledamoten Alireza Akhondi (C) lyftes Arbetsmarknadsnytts avslöjande upp i en paneldebatt och de deltagande politikerna reagerade kraftfullt. Det är självklart inte meningen att Samhall ska använda skattemedel på det här sättet, menade de.

– Det är sällan jag brusar upp men när jag fick höra talas om detta, och den brist på styrning från statens sida som det är ett resultat av, så blev jag riktigt upprörd. Det finns ingen som helst rimlig logik i att detta ska få förekomma och är faktiskt en skandal, sa Alireza Akhondi.

Även Vänsterpartiets Ali Esbati, som levererade tung kritik mot Samhall under seminariet, ansåg att detta var droppen.

– Jag kunde faktiskt inte tro att det var sant. Det låter otroligt märkligt att Samhall skulle ha det som en affärsstrategi. Det är självklart inte meningen att det ska vara på det sättet, att det ska få förekomma, sa han.

Gulan Avci (L), förste vice ordförande i Arbetsmarknadsutskottet, kräver nu att staten tar sitt ansvar och sidoverksamheten som Samhall ägnar sig åt.

– Det är en skandal och följer en logik som inte på något sätt ska kunna förknippas med Samhall och det uppdrag som bolaget har. Jag hoppas, och antar, att det finns en bred majoritet i riksdagen att det inte ska förekomma och att det ska åtgärdas. Ägaren i form av staten måste styra upp det här snarast.

Marianne Pettersson (S) som sitter arbetsmarknadsutskottet, stämde in i kritiken.

– Nej, detta ska självklart inte få äga rum.

Konkurrerar genom prisdumpning

Deltagarna på seminariet diskuterade även det faktum att Samhalls ersättning från staten för att anställa personer med funktionsnedsättningar, den så kallade merkostnadsersättningen, på två år har höjts från 4,4 miljarder kronor till 6 miljarder. Pengar som Samhall mottar i en klumpsumma och som det inte finns någon möjlighet att följa ned till individnivå.

Emma Unevik
Det är uppenbart att Samhalls stora pengapåse går till att dumpa priserna, menar Emma Unevik.

Emma Unevik, vd på städföretaget Stockholms Städsystem AB och ordförande för Almega Städföretagen, menade de pengarna gör det möjligt för Samhall att snedvrida konkurrensen.

– Vi får oerhört många klagomål från våra medlemmar om att Samhall vinner upphandlingar genom att prisdumpa. Vi ser ofta priser som ligger 40 procent under marknadspriset. Det är inte ok och för oss är det uppenbart att den här stora pengapåsen går till att dumpa priserna.

I början av 2010-talet var ungefär en tredjedel av Samhalls anställda av utländsk härkomst. Idag har den siffran stigit till över 50 procent. Det har Gulan Avci reagerat på. Hon menar att det är ett symptom på en misslyckad integrationspolitik och en grovt felaktig diagnostisering.

– Den stora majoriteten av dem är också kvinnor. Jag menar att det är ett stort misslyckande eftersom vad det handlar om är att de här personerna får en kod hos Arbetsförmedlingen, på grund av att de inte kan det svenska språket. Men att inte kunna svenska kan inte vara ett handikapp. Det blir en bakväg till att bättra arbetslöshetsstatistiken för de här grupperna och den utvecklingen måste vi stoppa.

Mikael Klein, intressepolitisk chef, Funktionsrätt Sverige
Samhall uppfyller inte sitt kärnuppdrag, anser Mikael Klein.
Foto: Funktionsrätt Sverige

Mikael Klein, intressepolitisk chef för organisationen Funktionsrätt Sverige, pekade på att det är stigmatiserande att få ett jobb på Samhall samt att det leder till inlåsningseffekter för de anställda.

– Insatserna utgår inte från de arbetssökandes behov utan blir snarare en uppgörelse mellan Arbetsförmedlingen och Samhall där fokus är vilken typ av arbetskraft som Samhall är i behov av. Det leder till att fel personer hamnar på Samhall och vi anser inte att Samhall uppfyller sitt kärnuppdrag och att de stora pengarna som Samhall får i skattemedel kan ge bättre resultat genom att användas på ett något annat sätt.

Arbetsmarknadsnytt har sökt Leif Ljungqvist som är ansvarig för Samhall på Näringsdepartementet för en kommentar men har inte gått att nå.

#Arbetsmiljö#Politik#Konkurrens
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist