konkurs
Foto: TT

Sänkt rot bakom konkursvåg

Publicerat av Daniel Mellwing

Enligt UC ökade företagskonkurserna under 2017. Allra flest konkurser stod byggsektorn för. 1 046 stycken, vilket är en ökning med tio procent. Enligt Sveriges Byggindustrier är rot-sänkningen en avgörande förklaring.

Företagskonkurserna i Sverige ökade med tre procent under helåret 2017, jämfört med 2016, enligt siffror från affärs- och kreditinformationsföretaget UC.

– Det är oroväckande siffror vi stänger 2017 med, sa Richard Damberg, ekonom och utbildningsansvarig på UC, strax innan nyår till sajten Byggindustrin.

Flest konkurser i byggbranschen

Allra flest konkurser, sett till antalet, stod byggsektorn för. 1 046 stycken under 2017, vilket är en ökning med tio procent jämfört med året innan.

Andelen konkurser är störst inom hotell- och restaurangbranschen. Där ökade konkurserna med 19 procent under 2017.

De tänkbara anledningarna till utvecklingen är många, menar Richard Damberg. Förutom bedrägerier vill han belysa två andra faktorer. Övergången av arbetskraft från rot-sektorn till större anläggningsarbeten inom byggbranschen och höjningen av arbetsgivaravgifter för ungdomar inom hotell och restaurang.

Catharina Elmsäter-Svärd och Björn Wellhagen, vd respektive näringspolitisk chef på Sveriges Byggindustrier, anser att sänkningen av rot-avdraget från 50 till 30 procent som gjordes för ett par år sedan är en avgörande förklaring bakom konkurserna i byggbranschen. Förfrågningar om svartjobb har ökat och fler än sex av tio svenskar vill nu se en rot-återställning, skrev de nyligen i en debattartikel i Dagens Industri. De menar att det är märkligt att en reform som har så stort stöd inte tas mer på allvar av Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

”Förstår inte vad regeringen tycker är så ont”

Och företagen håller med, visar en rundringning som Arbetsmarknadsnytt nyligen gjorde.

– Omkring en tredjedel av uppdragen har försvunnit. Risken för fler svartjobb är uppenbar, sa David Jonsson, vd på Davids Elteknik i Gnosjö.

– Att återställa rot-avdraget borde vara högt prioriterat. Jag förstår inte vad regeringen tycker är så ont med rot-avdraget. Det tvättade rent vår bransch, och jobben blev vita. Jag tror att staten går plus på avdraget, fortsatte han.

Daniel Mellwing

Publicerad av Daniel Mellwing den 2018-01-05 - 16:50  #Skattehöjning #Skatt